Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Konečne priaznivé správy: Firma hlási sľubné výsledky lieku proti KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÜRICH - Švajčiarsky farmaceutický gigant Roche v utorok oznámil sľubné výsledky klinických skúšok koktailu proti ochoreniu COVID-19, ktorý vyvinul spolu s americkou biotechnologickou firmou Regeneron. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Jedni naň nedajú dopustiť, iní sú skeptickí: Pomáha Ivermektín pri Covid-19? Jasné stanovisko EMA!

Výsledky tretej fázy skúšok ukázali, že kombinácia protilátok kasirivimab a imdevimab "znižuje riziko hospitalizácie alebo smrti o 70 percent u nehospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19", uviedla spoločnosť Roche v oznámení. Tento liek tiež "výrazne skracuje trvanie príznakov o štyri dni", zo 14 na desať. Roche uviedla, že skúšky robila na ľuďoch, u ktorých podľa odborníkov existuje vyššie riziko nakazenia koronavírusom, teda na starších ľuďoch a osobách s vážnymi zdravotnými problémami.

Protilátkové lieky, ktoré zabraňujú koronavírusu množiť sa v tele človeka, vyvíja viacero farmaceutických spoločností - v nádeji, že nájdu účinnú liečbu, ktorá spolu s očkovacími látkami pomôže v boji proti rôznym objavujúcim sa variantom koronavírusu. Roche poznamenala, že tento liek je jedinou kombináciou monoklonálnych protilátok, ktorá je účinná voči hlavným variantom koronavírusu, z ktorých niektoré sú nákazlivejšie a spôsobujú vážnejší priebeh ochorenia covid.

KORONAVÍRUS Zverejnili výsledky skúšky vakcíny AstraZeneca v USA: Takúto dosiahla úspešnosť!

 Levi Garraway, hlavný expert na medicínu v spoločnosti Roche a šéf vývoja produktov, uviedol, že "po celom svete sa zvyšujú počty nových prípadov nákazy a len minulý týždeň ich hlásili viac ako tri milióny". "Tento skúmaný koktail protilátok môže priniesť nádej ako prípadná nová liečba vysokorizikových pacientov - predovšetkým vo svetle najnovších dôkazov, ktoré ukazujú, že kasirivimab spoločne s imdevimabom sú aktívne aj proti hlavným objavujúcim sa variantom," napísal Garraway vo vyhlásení.

Výsledky teraz firma odovzdá regulačným úradom a odborníkom na nezávislé posúdenie.

Viac o téme: LiekKoronavírusRoche
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu