Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Únia zverejnila návrh budúcnosti cestovania na dovolenky! Takto budú fungovať covid pasy, Sputnik dostal stopku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRUSEL - Uľahčiť ľuďom v Európskej únii cestovanie a pomôcť trpiacemu turistickému ruchu má jednotný "covid pas", ktorého parametre dnes navrhla Európska komisia. Jednoduchšie cesty cez hranice, ktoré komplikuje pandémia, by s ním mali od leta mať ľudia zaočkovaní, s negatívnym testom či protilátkami proti covidu-19. V najbližších mesiacoch sa však na presnej podobe pasov budú musieť zhodnúť členské štáty, ktoré sa doteraz nezjednotili napríklad ani na vzájomnom uznávaní testov.

KORONAVÍRUS Experti odporúčajú túto vakcínu: Je vhodná aj pre krajiny s nebezpečnými mutáciami

  • Podľa stanoviska EK bude tento preukaz vydávaný zadarmo a bude dokladom, že jeho držiteľ bol zaočkovaný proti COVID-19, má negatívny výsledok testu alebo sa z tohto ochorenia vyliečil.
  • Platiť bude vo všetkých členských štátoch EÚ a tiež na Islande, v Lichtenštajnsku, Nórsku a vo Švajčiarsku. Použiteľný bude zrejme aj v širšom ako európskom meradle, ak sa presadia iniciatívy vyvíjané globálne.
  • Certifikát obsahujúci QR kód bude v digitálnom formáte (použiteľný pre smartfóny) alebo v papierovej podobe - podľa preferencií držiteľov.
  • Zahŕňa tri rôzne typy osvedčení: očkovací preukaz, testovací preukaz a potvrdenie o uzdravení. Tieto dokumenty môžu byť vydané a použité vo všetkých členských štátoch EÚ na uľahčenie voľného pohybu osôb.

Únia zverejnila návrh budúcnosti
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

"Naším hlavným cieľom bolo pripraviť užívateľsky jednoduchý, nediskriminačný a bezpečný nástroj, ktorý plne zabezpečí ochranu dát," uviedla podpredsedníčka EK Věra Jourová. Mala tým na mysli snahy, aby covid pas mohol platiť aj pri cestách mimo hraníc EÚ a mimo Európy.

Zásadná debata sa v komisii viedla o tom, či umožniť krajinám uznávať vakcíny, ktoré zatiaľ v EÚ nie sú autorizované, ako je ruský Sputnik V. Na to tlačí najmä Maďarsko, ktoré už začalo ruskou látkou očkovať, na sklade ju má aj Slovensko a o jej nákupe debatujú politici tiež v Česku. Podľa dnešného návrhu budú musieť všetky krajiny uznávať iba vakcíny schválené v únii, "členské štáty sa ale budú môcť rozhodnúť, či navyše akceptovať aj iné vakcíny".

Únijná exekutíva zdôraznila, že certifikát nebude diskriminovať ľudí, ktorí sa nemôžu alebo nechcú nechať očkovať. Zároveň nemá byť obmedzený ani pohyb tých, ktorí pas vlastniť nebudú.

Obsah preukazu

Preukaz bude obsahovať kľúčové informácie, ako sú meno jeho držiteľa, dátum narodenia, členský štát, kde bol vydaný, a jedinečný identifikátor osvedčenia.

  • Pri potvrdení o očkovaní sa uvedie typ vakcíny a jej výrobca, počet dávok a dátum očkovania.
  • Pri osvedčení o testovaní sa uvedie typ testu, dátum, čas a miesto jeho vykonania a výsledok.
  • Pri potvrdení o prekonaní choroby sa uvedie dátum pozitívneho výsledku testu, vydavateľ osvedčenia, dátum jeho vydania a doba platnosti.

b

Všetci občania EÚ a ich rodinní príslušníci, ako aj štátni príslušníci tretích krajín, ktorí majú bydlisko alebo pobyt v členských štátoch Únie a majú právo cestovať do iných členských štátov, budú mať nárok na bezplatné vybavenie preukazu, obsahujúceho iba minimálny súbor informácií potrebných na potvrdenie a overenie stavu očkovania, testovania alebo vyliečenia z choroby COVID-19.

Očkovanie vo Francúzsku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Zavedenie preukazov neznamená zavedenie kontrol

EK zdôraznila, že zavedenie týchto preukazov neznamená zavedenie kontrol na vnútorných hraniciach EÚ a očkovanie ako také nebude podmienkou pre umožnenie cestovania za hranice členskej krajiny. Všetci občania EÚ majú základné právo na voľný pohyb, čo platí bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú zaočkovaní. Digitálny zelený preukaz však uľahčí výkon tohto práva. Nezaočkované osoby sa však môžu stretnúť s obmedzeniami pri cezhraničnom cestovaní v podobe povinného testovania alebo pobytu v karanténe. Digitálny zelený preukaz bude nápomocný najmä pri obmedzeniach voľného pohybu zavedených niektorými členskými štátmi z dôvodu ochrany verejného zdravia, ktoré požadujú ďalšie testovanie alebo pobyt v karanténe.

Členské štáty budú mať možnosť rozšíriť pôsobnosť týchto preukazov aj na cestujúcich, ktorí dostali iné vakcíny ako tie, ktoré boli schválené pre používanie v EÚ. Ak členský štát bude aj naďalej vyžadovať od držiteľov digitálnych preukazov pobyt v karanténe alebo ďalšie testovanie, musí to oznámiť EK a všetkým ostatným členským štátom a zdôvodniť takéto opatrenia.

KORONAVÍRUS Očkovanie tehotných žien: Bojíte sa vakcíny? Dobrá správa pre vás aj bábätko

Každý orgán vydávajúci tento typ dokumentu - nemocnica, testovacie stredisko, zdravotný úrad - bude mať svoj vlastný kľúč digitálneho podpisu a všetky "kľúče" budú uložené v zabezpečenej databáze v každej krajine. Vďaka spoločnej európskej platforme bude možné overiť všetky podpisy v celej EÚ. Systém digitálnych zelených preukazov bude pozastavený, keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlási koniec pandémie ochorenia COVID-19. V prípade nových epidémií infekčných chorôb tento systém bude môcť byť znovu aktivovaný.

Očkovanie v USA
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Damian Dovarganes, File)

Nové usmernenia z dieľne Eurokomisie

Európska komisia (EK) vyzvala v stredu členské štáty EÚ, aby sa v okamihu, keď to umožní epidemiologická situácia, pripravili na koordinovaný prístup k postupnému rušeniu obmedzení zavedených pre šírenie ochorenia COVID-19 a vydala usmernenia týkajúce sa očkovacích preukazov a ďalšieho testovania.

EK spresnila, že dovtedy, kým sa nedosiahne dostatočná miera zaočkovanosti, treba na jednotnom trhu EÚ vytvoriť podmienky, ktoré umožnia občanom opätovne využívať svoje práva a obnoviť hospodárske a sociálne aktivity. To zahŕňa zavedenie digitálneho zeleného preukazu, využívanie spoločného rámca pre protikrízové opatrenia, usmernenie k ďalším stratégiám testovania a investície do diagnostiky a liečby.

Očkovacie pasy alebo digitálne zelené preukazy sú súčasťou nového návrhu EK. Do polovice júna sa má zaviesť technický rámec, ktorý zaistí bezpečnosť, interoperabilitu a úplnú ochranu osobných údajov. Umožní tiež kompatibilitu s očkovacími preukazmi vydanými v tretích krajinách.

KORONAVÍRUS Šéfka EMA prehovorila o vakcíne AstraZeneca: Jasné stanovisko ku krvným zrazeninám

Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) ustanoví rámec, ktorý členským štátom pomôže prijímať rozhodnutia o vykonávaní protipandemických obmedzení. Tento prístup zohľadní epidemiologickú situáciu v každom členskom štáte, umožní simulácie na ilustráciu toho, aké možnosti má na uvoľňovanie krízových opatrení bez toho, aby hrozilo nové šírenie vírusu. Už v apríli bude v prevádzke interaktívny digitálny nástroj vyvinutý ECDC, ktorý budú využívať všetky členské štáty. ECDC v utorok zverejní technické pokyny na podporu ďalších stratégií testovania a sledovania nakazených osôb. Deje sa tak v čase, keď sa na trh EÚ začínajú dostávať samotesty na COVID-19 (súpravy na samočinné výtery a samodiagnostiky).

Únia zverejnila návrh budúcnosti
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Monitorovanie odpadových vôd

EK zároveň prijala odporúčanie pre členské štáty, aby zaviedli monitorovanie odpadových vôd s cieľom sledovať šírenie choroby COVID-19 a jej nových mutácií, zdieľali údaje s príslušnými zdravotníckymi orgánmi a identifikovali nové ohniská nákazy.

Výmena údajov medzi orgánmi členských štátov je podľa EK dôležitá, keď cestujúci prekračujú hranice napríklad v lietadlách alebo vo vlakoch. Členské štáty môžu na zber údajov používať formuláre digitálneho vyhľadávania cestujúcich. Komisia zverejnila návrhy opatrení, ktorými sa ustanovujú právne predpisy, aby si členské štáty mohli vymieňať príslušné údaje prostredníctvom novej výmennej platformy - tieto predpisy by mali byť prijaté pred otvorením letnej turistickej sezóny.

EK uviedla, že do polovice apríla predloží spoločnú stratégiu EÚ v oblasti liečby s cieľom urýchliť výskum a výrobu liekov. V praxi to znamená, že budú zavedené flexibilnejšie regulačné opatrenia pre liečivá, ktoré umožnia rýchlejšie zásobovanie vo veľkom meradle počas pandémie. V júni 2021 EK na žiadosť Európskej rady zverejní dokument o ponaučeniach z pandémie koronavírusu.

Oživenie ekonomiky a sloboda pohybu

So zavádzaním digitálneho zeleného preukazu, takzvaného COVID pasu, je spojených ešte veľa technických problémov, ide však o potrebný dokument z hľadiska oživenia ekonomiky a zaručenia voľného cestovania po EÚ. Zhodli sa na tom podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič a poslanec Európskeho parlamentu (EP) Michal Wiezik (Spolu). Obaja boli hosťami stredajšej tlačovej videokonferencie s novinármi, ktorú pripravili bratislavská kancelária EP a zastúpenie EK v Bratislave.

Šefčovič uviedol, že rozhodnutie eurokomisie o COVID pase je kľúčové pre otváranie ekonomiky, a spomenul, že intenzívne rokovania s výrobcami vakcín majú splniť cieľ zaočkovať 70 percent európskej dospelej populácie do konca leta a 50 percent Európanov do konca júna, keď by mal tento preukaz už platiť a umožniť Európanom naplno využiť letnú sezónu. Spresnil, že snahou je mať technicky čo najjednoduchší dokument, s maximálnou ochranou osobných údajov - a jeho zavedenie si nevyžiada zavedenie kontrol na vnútorných hraniciach EÚ.

Podpredseda EK Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet/Pool Photo via AP)

COVID pas bude v angličtine a jazyku vydávajúceho štátu, s informáciami o type a šarže podanej vakcíny, v prípade nezaočkovaných osôb s údajmi o type testu a pre tých, ktorí koronavírus prekonali, bude platiť údaj o dni potvrdenia infekcie a 90-dňová lehota.

Šefčovič upozornil, že tri mesiace je krátka doba, preto nielen eurokomisia, ale aj členské krajiny mali zodpovedne konať, určiť, ktorý úrad bude zodpovedný za túto oblasť, a delegovať národných expertov do všetkých expertných skupín EK, ktorá vytvorí spoločnú digitálnu bránu, aby národné systémy medzi sebou čo najlepšie komunikovali.

Wiezik, ktorý je členom Výboru EP pre verejné zdravie, vyjadril nádej, že europarlament a Rada EÚ rýchlo schvália návrh o COVID pase. Návrh EK považuje za odôvodnený - s cieľom vytvoriť jednotný a overiteľný systém kontroly a povolenia cestovania občanov EÚ. Ocenil, že preukaz bude obsahovať QR kód na identifikáciu jeho držiteľov a iba strohé informácie pre kontrolné posty, pričom osobné údaje neopustia krajinu, ktorá COVID pas vydala. Víta tiež snahu EK o nediskrimináciu, lebo o preukaz budú môcť požiadať aj nezaočkované osoby, ktoré budú mať negatívny výsledok testovania.

Europslanec Michal Wiezik (nominant
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Šefčovič a Wiezik čelili sérii otázok, aj tým, ako budú môcť COVID pas využívať deti alebo osoby zaočkované vakcínami, ktoré nie sú schválené pre EÚ. Slovenský eurokomisár spresnil, že údaje o nezaregistrovaných vakcínach môžu byť v tomto preukaze a bude na každej členskej krajine, či "pasy" s týmto údajom bude považovať za vstupenku na jej územie. Zároveň priznal, že EÚ rokuje so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), Medzinárodným združením leteckých prepravcov (IATA), ale aj s dôležitými partnermi vo svete, ako sú Británia, Spojené štáty, Čína, India a ďalšie krajiny, aby bolo možné dosiahnuť čo najväčšiu kompatibilitu s podobnými preukazmi, ktoré budú vydávané mimo hraníc EÚ.

Návrh EK o COVID pasoch je podľa Šefčoviča zameraný na dospelých, lebo deti nie sú súčasťou vakcinačných programov, ale mali by mať možnosť vybaviť si preukaz na základe testovania či osvedčenia o prekonaní choroby.

Wiezik považuje za rozumné, že v tejto fáze by sa COVID pas týkal najmä vakcín schválených v EÚ, lebo tých kvalita a bezpečnosť je zaručená. Nebránil by sa ani tomu, aby digitálne preukazy boli povinné, a upozornil, že iba ak budú široko rozšírené, budú mať predpokladaný efekt. Pripomenul, že COVID pas pripúšťa aj rýchle antigénové testy, platné po dobu siedmich dní, čo nemusí stačiť na dlhšiu dovolenku. Dodal však, že rokovania o tomto návrhu pokračujú a nie je vylúčené, že EP alebo členské štáty to budú chcieť ešte upraviť.

Viac o téme: TestovanieOčkovanieVyliečenieEurópska úniaKoronavírusOčkovací preukaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu