Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Šéfka EMA prehovorila o vakcíne AstraZeneca: Jasné stanovisko ku krvným zrazeninám

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - V súčasnosti nič nenaznačuje, že by vakcína od spoločnosti AstraZeneca spôsobovala krvácanie či krvné zrazeniny, kvôli ktorým mnohé krajiny Európskej únie v minulých dňoch pozastavili očkovanie touto látkou. Uviedla to dnes šéfka Európskej agentúry pre lieky (EMA) Emer Cookeová. Dodala, že prínos očkovania touto vakcínou stále prevažuje nad možnými rizikami. Hodnotenie niekoľkých prípadov vážnych ťažkostí a úmrtí podľa nej pokračuje a experti agentúry svoje závery oznámia vo štvrtok.

Desivá bilancia KORONAVÍRUSU v Európe: Vyše 900-tisíc obetí, tieto krajiny dopadli najhoršie!

Viac ako desiatka únijných krajín vrátane Nemecka či Francúzska v posledných dňoch a hodinách dočasne prestala očkovať vakcínou britsko-švédskej firmy kvôli vážnym komplikáciám hláseným z radu štátov. Krajiny teraz čakajú na stanovisko expertov z EMA.

"Táto situácia nie je neočakávaná. Keď očkujete milióny ľudí, je nevyhnutné, že dochádza k vzácnym alebo závažným prípadom ochorenia nasledujúcim po vakcinácii," povedala dnes počas videokonferencie novinárom Cookeová.

Spresnila, že Bezpečnostný výbor EMA (PRAC) pokračuje vo vyšetrovaní udalostí, ktoré majú údajnú spojitosť s tvorbou krvných zrazenín u ľudí zaočkovaných vakcínou AstraZeneca. Podľa jej slov odborníci aj napriek časovému tlaku vykonávajú "veľmi dôslednú vedeckú analýzu", skúmajú všetky dostupné údaje z viacerých európskych krajín a vo štvrtok popoludní na základe vedeckého preskúmania vydajú odporúčanie, či je z tohto hľadiska očkovanie vakcínou AstraZeneca bezpečné a odporúčané.

Šéfka EMA priznala, že agentúra má 37 hlásení o prípadoch krvných zrazenín po zaočkovaní viac ako 17 miliónov ľudí v EÚ a v Británii.

Bezpečnosť pre EMA prioritou

Cooková viackrát uviedla, že agentúra je "pevne presvedčená", že výhody vakcíny AstraZeneca prevažujú nad rizikami. Upozornila tiež, že každý rok majú v celej EÚ tisíce ľudí tromboembolické príhody a zatiaľ nie sú žiadne hodnoverné náznaky, že by očkovanie spôsobovalo tvorbu krvných zrazenín. Na toto riziko podľa nej neupozornili ani rozsiahle klinické skúšky, ktoré prebiehali pred schválením vakcíny.

"Dôvera v účinnosť a bezpečnosť vakcíny je prioritou pre EMA. Našou úlohou je udržať dôveru ľudí na základe vedeckých podkladov a vedeckého hodnotenia. Robíme všetko pre to, aby sme Európanov presvedčili, že ide o bezpečnú a dôveryhodnú očkovaciu látku," uviedla šéfka agentúry.

Vedúci epidemiologického oddelenia EMA Peter Arlett pred novinármi spresnil, že odborníci agentúry pristúpili na kombináciu vedeckých a štatistických procedúr, aby mohli čo najlepšie vyhodnotiť, či použitie vakcíny od AstraZenecy má alebo nemá priamu spojitosť s tvorbou krvných zrazenín.

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

Pozastavili aj ďalšie krajiny

Medzi štáty, ktoré pozastavili očkovanie proti covidu-19 vakcínou od firmy AstraZeneca, pribudlo Švédsko, Lotyšsko a Luxembursko. V pondelok sa k tomuto kroku rozhodli Nemecko, Francúzsko a Taliansko aj Španielsko potom, čo niekoľko krajín ohlásilo možné vážne vedľajšie účinky tejto očkovacej látky. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že žiadne preukázané spojenie neexistuje a nie je dôvod na paniku, informovala agentúra Reuters.

KORONAVÍRUS Šéfka EMA prehovorila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

Rakúsko, Poľsko, Česko či Slovensko očkujú ďalej

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz po včerajšom rokovaní s niekoľkými ďalšími premiérmi vo Viedni uviedol, že občanov zneisťuje, že niektoré krajiny očkovanie pozastavili a iné nie. Dúfa v rýchle objasnenie situácie. Rakúsko k tomuto kroku zatiaľ nepristúpilo.

Slovensko aj na základe odporúčaní odborníkov pokračuje v očkovaní vakcínou proti covidu-19 od firmy AstraZeneca, uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Slovenské úrady zaznamenali odhlasovanie ľudí z očkovania spomínanou vakcínou, podľa Eliášovej ale nešlo o výrazný pokles.

ŠÚKL odporúča pokračovať v očkovaní vakcínou od AstraZeneca v SR 💉 🟢Štátny ústav pre kontrolu liečiv veľmi pozorne...

Uverejnil používateľ Štátny ústav pre kontrolu liečiv Pondelok 15. marca 2021

Slovensko bude podľa Eliášovej ďalej očkovať vakcínou od spoločnosti AstraZeneca aj na základe odporúčania Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Ten vo svojom stanovisku uviedol, že prínos vakcíny naďalej prevyšuje riziká. Podľa ústavu doteraz nebola preukázaná súvislosť medzi očkovaním a krvnými zrazeninami a taká spojitosť ani nevyplýva z dostupných údajov. Česko podobne ako Slovensko v očkovaní pokračuje ďalej.

Poľský minister zahraničia Adam Niedzielski v pondelok vyhlásil, že výhody očkovania prevažujú nad možnými rizikami vakcíny AstraZenecy. Žiadny z nežiaducich účinkov po podaní preparátu v Poľsku zatiaľ nenaznačuje, že by očkovanie súviselo s prípadmi krvných zrazenín, dodal Niedzielski. Varšava sa bude riadiť odporúčaním EMA.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaEMAKoronavírusAstraZenecaEmer Cookeová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu