Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Experti odporúčajú túto vakcínu: Je vhodná aj pre krajiny s nebezpečnými mutáciami

Vakcína Johnson & Johnson Zobraziť galériu (2)
Vakcína Johnson & Johnson (Zdroj: TASR/Johnson & Johnson via AP)

ŽENEVA - Expertná komisia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) odporučila vakcínu proti covidu-19 od farmaceutickej spoločnosti Johnson & Johnson (J & J) aj pre použitie v krajinách, kde kolujú nebezpečné mutácie koronavírusu SARS-CoV-2. Po dnešnom rokovaní "strategickej poradnej skupiny pre imunizáciu" o tom informovala agentúra AFP.

KORONAVÍRUS Vedec uviedol, kedy sa Európa začne vracať do normálu: Sputnik V vyzerá dobre, ale...!

WHO panel zvolala po tom, čo minulý týždeň v nadväznosti na rovnaký krok Európskej agentúry pre lieky (EMA) zaradila výrobcu J & J medzi covidové vakcíny schválené pre núdzové použitie. Uviedla, že "bohaté" dáta z rozsiahlych klinických testov svedčia o účinnosti vakcíny aj u starších ľudí.

Komisia špecialistov na vakcináciu teraz podľa AFP usúdila, že látka môže byť prínosom aj pre krajiny, ktoré sa stretávajú so šírením nákazlivejších mutácií koronavírusu. "V krajinách, kde je prenos mutácií zvýšený, a v krajinách, v ktorých aktuálne disponujeme údajmi o použití tejto vakcíny na kontrolu týchto mutácií, ju odporúčame používať," uviedol predseda poradného orgánu Alejandro Cravioto.

KORONAVÍRUS Experti odporúčajú túto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/David Zalubowski)

Očkovacia látka J & J sa minulý týždeň stala štvrtou vakcínou proti covidu-19, ktorá dostala zelenú pre použitie v Európskej únii. Je však prvá, u ktorej stačí podať jednu dávku pre dosiahnutie plnej ochrany pred chorobou z koronavírusu. Klinický test v Spojených štátoch ukázal účinnosť na úrovni 72 percent.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaMutáciaKoronavírusJohnson & Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu