Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE Európske covid pasy schválené! Výhody hlavne pre zaočkovaných, ale má to háčik

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTRASBURG/BRUSEL - Európsky parlament dnes definitívne schválil zavedenie covidových certifikátov, takzvaných covid pasov, ktoré by mali ľuďom od začiatku júla uľahčiť cestovanie za hranice.

Výrazná väčšina europoslancov podporila pravidlá, vďaka ktorým budú musieť bezplatné osvedčenia o očkovaní, negatívnom teste či prekonanej chorobe vydávať a uznávať všetky únijné krajiny. Podľa poslancov bude zavedenie certifikátov zásadným krokom k obnoveniu slobody pohybu a pomôže nielen turistom, ale aj cezhraničným pracovníkom či študentom. Hladké zavedenie systému bude teraz na členských krajinách.

Schválené pravidlá obyvateľom EÚ zaručujú, že ich krajina im na požiadanie bezplatne vydá digitálne či papierové osvedčenie, vďaka ktorému budú môcť až na výnimky bez ďalších podmienok cestovať do iných únijných štátov. Certifikáty budú k dispozícii plne očkovaným ľuďom, majiteľom čerstvých PCR či antigénových testov s negatívnym výsledkom či ľuďom, čo v poslednom polroku chorobu prekonali.

COVID pas
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images )

Dodatočné podmienky a platené testy?

Europoslanci schválili nariadenie o pasoch pomerom hlasov 546 ku 93. Ich konečné potvrdenie je na členských krajinách, ktoré majú v rukách aj zavedenie systému. Niektorí poslanci pritom pred hlasovaním dávali najavo obavy z niekoľkých úprav, ktoré si pri vyjednávaní o certifikátoch presadili členské krajiny. Štáty budú môcť vo výnimočných a odôvodnených prípadoch vyžadovať po majiteľoch pasov dodatočné podmienky ako sú napríklad karantény. Krajiny navyše nemajú povinnosť poskytovať ľuďom na účely certifikátu bezplatné testy, o ktoré sa usilovali poslanci, aby predišli diskriminácii neočkovaných. Testy majú byť "cenovo dostupné", niekoľko štátov pritom počíta s rôznou mierou bezplatných testov, na ktoré prispeje Európska komisia 100 miliónmi eur z únijných peňazí.

AKTUÁLNE Európske covid pasy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Čo so Sputnikom?

Krajiny budú musieť uznávať všetky vakcíny schválené Európskou agentúrou pre lieky (EMA), budú však dobrovoľne môcť akceptovať aj ďalšie preparáty ako ruský Sputnik V. Práve okolo vakcíny, ktorú vo veľkom využíva Maďarsko a očkovať s ňou začalo aj Slovensko, sa pri zavádzaní certifikátov čakajú debaty. Niektoré krajiny už dali najavo, že ju až do schválenia EMA uznávať nehodlajú.

Viac o téme: TestySchválenieEurópsky parlamentKoronavírusCOVID-19Covid pas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu