Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Vedec uviedol, kedy sa Európa začne vracať do normálu: Sputnik V vyzerá dobre, ale...!

Thomas Mertens Zobraziť galériu (3)
Thomas Mertens (Zdroj: profimedia.sk)

BERLÍN - Spoločný nákup vakcín proti chorobe covid-19 a ich jednotné schvaľovanie je veľkým úspechom Európskej únie. V rozhovore so zahraničnými novinármi to vyhlásil šéf nemeckej očkovacej komisie STIKO Thomas Mertens, ktorý zároveň označil ruský preparát Sputnik V za nádejného kandidáta pre schválenie v EÚ. Zdôraznil ale, že Rusko musí poskytnúť potrebné dáta, aby Európska agentúra pre lieky (EMA) mohla odporúčanie vydať.

Európska lieková agentúra reagovala na Matovičov status: Riadime sa silou vedeckých dôkazov a ničím iným

"Bolo by zlé, keby sme sa teraz v Európe začali hádať o vakcíny," odpovedal Mertens na otázku ČTK, ako hodnotí snahy niektorých únijných štátov používať Sputnik V bez odporúčania od EMA.

"Boj s pandémiou nemôže byť žiadnou nacionálnou príležitosťou, pretože vírus nepozná hranice. Musíme hľadať spoločné európske riešenie," povedal. A takým je spoločný nákup a spoločné schvaľovanie vakcín. "To považujem za veľký úspech," uviedol s tým, že európsky postup je efektívnejší ako samostatné rozhodovanie únijných štátov.

Sputnik je dobre vymyslená vakcína

Pokiaľ ide o chyby, ktoré štáty únie kvôli spôsobu nákupu vakcín Bruselu vytýkajú, odpoveď Mertens nepozná. "Sám som odkázaný len na tlačové správy a vyhlásenia," vysvetlil. Uviedol tiež, že nemecká očkovacia komisia, ktorá spadá pod berlínsky Inštitút Roberta Kocha, žiadne povolenia neudeľuje a vydáva iba odporúčania. "STIKO na základe vedeckých dát a najlepších dostupných údajov spracuje odporúčania a tohto odporúčania sa môžu spolkové krajiny držať, ale tiež nemusia," povedal.

Mertens hodnotí Sputnik V ako dobre a chytro vymyslenú vakcínu, ktorá funguje podobne ako už schválené preparáty AstraZeneca a Johnson & Johnson na báze oslabeného nepatogénneho vírusu. Jej výhodou oproti týmto dvom vakcínam je podľa neho to, že Sputnik V využíva nie jeden, ale hneď dva nepatogénne vírusy, konkrétne dva upravené ľudské adenovírusy.

Dôležité sú dáta

"Výsledky zverejnené v renomovanom odbornom magazíne Lancet vyzerajú veľmi dobre, ale tieto dáta v takejto forme nie sú dostatočné pre súhlas od EMA, výrobca preto musí poskytnúť ďalšie údaje," povedal. "V princípe ale túto vakcínu považujem za dobrého kandidáta, ak (Rusi) dodajú údaje a pokiaľ tieto dáta budú zodpovedať výsledkom v Lancete," dodal.

KORONAVÍRUS Vedec uviedol, kedy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Zoltan Mathe/MTI via AP)

Podklady, ktoré sú pre únijné schválenie potrebné, musia byť komplexné a musia zahŕňať podrobné záznamy zo všetkých fáz testovania vakcíny. Mertens sa zmienil o tom, že v prípade látky nemecko-amerického združenia BioNTech/Pfizer išlo o 1200 stránok. Dodal, že rozhodujúce pre súhlas sú bezpečnosť a účinnosť vakcín.

Aj napriek aktuálnemu všeobecnému nedostatku vakcín Mertens verí, že v septembri bude Európa v úplne inej situácii, než bola vlani a než je teraz. Očakáva, že vďaka masovému pokrytiu očkovaním populácie sa život začne vracať k normálu. O dĺžke ochrany, ktorú vakcíny poskytujú, ale špekulovať odmieta. "To nevie nikto na svete," dodal.

Viac o téme: VakcínaKoronavírusCovid-19Thomas MertensSTIKO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu