Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Český minister Blatný s oznámením: Vakcína Johnson & Johnson príde do Európskej únie v polovici apríla

Vakcína od spoločnosti Johnson & Johnson
Vakcína od spoločnosti Johnson & Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Damian Dovarganes, File)

PRAHA - Vakcína proti koronavírusu od spoločnosti Johnson & Johnson príde do Európskej únie 16. apríla. Vakcína bude určená na očkovanie praktickými lekármi. V piatok to oznámil český minister zdravotníctva Jan Blatný.

Informácie priniesol spravodajský portál Novinky.cz. Minister Blatný povedal, že v priebehu apríla by do členských krajín EÚ mali prísť tri milióny vakcín. V máji by malo pribudnúť ďalších 13 miliónov a v júni už 39 miliónov. Podľa ministra z toho vyplýva, že už v apríli bude možné touto jednodávkovou vakcínou zaočkovať niekoľko desiatok tisíc ľudí v Česku.

Očkovacia stratégia českého ministerstva zdravotníctva počítala apríli s dodaním 185.000 dávok vakcíny Johnson & Johnson. V máji a júni majú byť dodávky rovnaké, v ďalších mesiacoch sa podľa stratégie majú dodávky pohybovať na úrovni 400.000 dávok. Európska únia predtým schválila na očkovanie aj vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Všetky sa podávajú v dvoch dávkach. V Česku zatiaľ vpichli ľuďom 1,2 milióna dávok vakcín proti koronavírusu, ukončené očkovanie má 340.921 ľudí, informoval portál Novinky.cz.

Viac o téme: OčkovanieEurópska úniaKoronavírusJan BlatnýJohnson&Johsnon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu