Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Rusko dúfa, že Chorvátsko nebude zdržiavať zaobstaranie vakcíny Sputnik V

Ruská vakcína Sputnik V
Ruská vakcína Sputnik V (Zdroj: SITA/Zsolt Szigetvary/MTI via AP)

ZÁHREB - Rusko dúfa, že Chorvátsko nebude zdržiavať zaobstaranie vakcíny Sputnik V proti ochoreniu COVID-19, uviedlo v piatok na facebookovom profile ruské veľvyslanectvo v Chorvátsku. Informovala o tom agentúra HINA.

Ruské veľvyslanectvo poznamenalo, že medzi výrobcom vakcín a príslušnými chorvátskymi orgánmi, predovšetkým ministerstvom zdravotníctva, došlo k intenzívnemu kontaktu, pričom vyjadrilo nádej, že bezodkladne dôjde k praktickému vykonaniu dosiahnutých dohôd. V opačnom prípade budú "chorvátske poradenské služby nútené... 'stáť v rade' a čakať na súhlas od EMA a Európskej komisie", uvádza sa vo vyhlásení.

Chorvátsky regulačný úrad HALMED už predtým uviedol, že od ministerstva zdravotníctva dostal dokumentáciu k vakcíne Sputnik V, aby sa pripravil na prípadný núdzový dovoz. Európska agentúra pre lieky (EMA) vykonáva postupné hodnotenie vakcíny Sputnik V, na ktorej sa aktívne podieľajú odborníci spoločnosti HALMED. Lekársky časopis Lancet nedávno zverejnil výsledky klinických štúdií, podľa ktorých je ruská vakcína bezpečným a účinným produktom v boji proti koronavírusu.

Maďarsko ako prvé v EÚ schválilo Sputnik V a začalo ním očkovať obyvateľstvo. Rovnaká vakcína vyvolala politické nepokoje na Slovensku a v Českej republike. Chorvátsko, Lotyšsko a Rumunsko v súčasnosti čakajú na schválenie od EMA, aby ruskú vakcínu mohli použiť. "Vždy sme tvrdili, že zdravie a život sú nadovšetko a v oblasti dodávok liekov nemôže byť žiadna politika... takže je dôležité spojiť úsilie o rýchle víťazstvo v boji proti epidémii," vyhlásilo ruské veľvyslanectvo.  

Viac o téme: VakcínaRuskoChorvátskoKoronavírusSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu