Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNE Krvavá streľba v masážnych salónoch: VIDEO Najmenej osem obetí

Podozrivý mladík a miesta činu Zobraziť galériu (11)
Podozrivý mladík a miesta činu (Zdroj: SITA/AP/Courtesy of Cherokee County Sheriff's Office/Brynn Anderson/Mike Stewart)

ATLANTA - Po utorkovej streľbe v troch masážnych salónoch v Atlante a jej okolí zomrelo najmenej osem ľudí, prevažne žien ázijského pôvodu. Podľa hovorcu polície je veľmi pravdepodobné, že za útokmi stál rovnaký páchateľ. Vyšetrovatelia po hodinách pátrania a naháňačke zatkli 21-ročného podozrivého na juhozápade štátu Georgia, píšu americké médiá.

Útočník vtrhol v utorok okolo 17.00 h. (22.00 h. SEČ) do masážneho salónu v meste Acworth v okrese Cherokee asi 50 kilometrov od Atlanty, kde postrelil päť ľudí. Dvaja zomreli na mieste, ďalších troch previezli záchranári do nemocnice, dvaja z nich však neskôr svojim zraneniam podľahli. Obeťami boli dve ženy s ázijskými koreňmi a muž a žena bielej pleti.

Asi o 50 minút neskôr prišla polícia do masážneho salónu na severovýchode Atlanty, odkiaľ bolo hlásené vlámanie. Policajti na mieste našli tri mŕtve ženy, zrejme zastrelené. Pri obhliadke miesta činu sa dozvedeli o správach o ďalšej streľbe v masážnom salóne, ktorý leží naproti cez ulicu. Tam našli jednu mŕtvu ženu. Šéf atlantskej polície povedal o obetiach, "že by to mohli byť Aziatky".

MIMORIADNE Krvavá streľba v
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo / Brynn Anderson)

Podľa agentúry Reuters bolo celkovo medzi mŕtvymi šesť žien ázijského pôvodu. Ministerstvo zahraničia Južnej Kórey dnes vydalo vyhlásenie, podľa ktorého polícia potvrdila, že štyri z obetí sú ženy s kórejskými predkami. Kórejská diplomacia sa teraz snaží zistiť ich štátnu príslušnosť.

Agentúra AP uviedla, že Spojenými štátmi v poslednom čase zmieta vlna útokov proti Američanom ázijského pôvodu, ktorá súvisí s epidémiou covidu-19 v krajine. Rad odborníkov pripisuje rastúcu agresivitu voči príslušníkom tejto menšiny rétorike niektorých politikov vrátane exprezidenta Donalda Trumpa, ktorí napríklad opakovane nazývajú koronavírus "čínskym vírusom". Prví nakazení sa objavili na konci roku 2019 v čínskom meste Wu-chan.

K vlne "krutých zločinov z nenávisti" proti Američanom ázijského pôvodu sa minulý týždeň vyjadril aj prezident Joe Biden v prejave o boji proti covidu-19. "Je to zlé, je to neamerické a musí to prestať," uviedol.

Podozrivého Roberta Aarona Longa, ktorého polícia neskôr zadržala asi 240 kilometrov južne od Atlanty, zachytili bezpečnostné kamery, ako prichádza k salónu v Acworthe len niekoľko minút pred útokom. Polícia následne uviedla, že sa objavil aj na záznamoch vytvorených krátko pred útokmi v salónoch v Atlante. Hovorca atlantskej polície preto vyhlásil, že je podľa doteraz dostupných dôkazov "extrémne pravdepodobné, že je náš podozrivý ten istý, ako ten z okresu Cherokee, ktorý je vo väzbe".

MIMORIADNE Krvavá streľba v
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Courtesy of Cherokee County Sheriff's Office via AP)

Policajné zbory z oboch miest činu sa teraz snažia súvislosť útokov potvrdiť, incident vyšetruje takisto Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Polícia v oblasti takisto preventívne vyslala hliadky do všetkých podnikov podobných tým, ktoré boli napadnuté. Podľa Reuters nariadila zvýšenú prítomnosť v ázijských štvrtiach aj polícia v New Yorku.

"Celá naša rodina sa modlí za obete týchto strašných násilných činov," uviedol vo vyjadrení republikánsky guvernér Georgie Brian Kemp.

MIMORIADNE Krvavá streľba v
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo / Brynn Anderson)

Viac o téme: StreľbaMasážny salónGeorgia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu