Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Skupina G7 vyzýva Čínu: Má ukončiť politický útlak v Hongkongu

Skupina G7 vyzvala Čínu
Skupina G7 vyzvala Čínu (Zdroj: SITA/AP/Sean Kilpatrick/The Canadian Press)

WASHINGTON - Krajiny skupiny G7 vyzvali v piatok Čínu, aby dodržiavala svoje záväzky týkajúce sa Hongkongu a prestala s "útlakom" tamojších demokratických aktivistov. Vyhlásenie prišlo deň po tom, ako Peking schválil zmeny hongkonského volebného systému, informovala agentúra AFP.

"Toto rozhodnutie je silným náznakom toho, že čínske úrady sú v Hongkongu odhodlané eliminovať odlišné hlasy a názory," uvádza sa v spoločnom vyhlásení Británie, Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Spojených štátov a Európskej únie. Šéfovia diplomacií G7 a EÚ zároveň apelovali na čínskych aj hongkonských predstaviteľov, aby podnikli kroky "na obnovenie dôvery v politické inštitúcie Hongkongu a ukončili bezdôvodný útlak tých, ktorí presadzujú demokratické hodnoty".

"Cestou k zaisteniu stability a prosperity Hongkongu je diskusia za účasti rozličných názorov, a nie ich umlčiavanie," píše sa vo vyhlásení. Čínsky parlament vo štvrtok schválil reformu volebného systému v Hongkongu, ktorý zvýši kontrolu ústrednej čínskej vlády nad miestnou politikou. Na základe schválených zmien bude prevažne propekinský volebný výbor, ktorý rozhoduje aj o šéfovi exekutívy Hongkongu, vymenúvať viac ako polovicu členov miestneho parlamentu. Doposiaľ o polovici členov hongkonskej legislatívnej rady rozhodovali priamo voliči. Nové opatrenia majú zaistiť, že v tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny a významnom ekonomickom a obchodnom centre celého regiónu budú vládnuť "vlasteneckí", teda propekinskí politici.

Peking sa v poloautonómnom Hongkongu snaží potlačiť disent po rozsiahlych protestoch z roku 2019. Zákon o národnej bezpečnosti, ktorý Čína v meste zaviedla vlani v júni, kriminalizuje aktivity považované za protištátnu činnosť, separatizmus, terorizmus či spriahnutie sa so zahraničnými silami. Za vágne formulované obvinenia hrozia obvineným väzenské tresty od troch do desiatich rokov a v najhorších prípadoch aj doživotie. Západné krajiny obviňujú Peking z toho, že postupne obmedzuje slobody, ktoré boli Hongkongu prisľúbené na základe princípu "jedna krajina, dva systémy", zavedeného pri odovzdaní bývalej britskej kolónie späť Číne.

Viac o téme: ČínaHongkongútlakG7Politika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu