Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pohroma v Číne: VIDEO Najhoršia piesočná búrka za 10 rokov, zrušili stovky letov

Piesočná búrka v Číne Zobraziť galériu (2)
Piesočná búrka v Číne (Zdroj: SITA/AP/Mark Schiefelbein)

PEKING - Sever Číny vrátane metropoly Pekingu dnes zasiahla piesočná búrka, ktorá je podľa meteorológov najhoršia za posledné desaťročie. Kvôli piesku, ktorý z púšte Gobi privial silný vietor, boli zrušené stovky letov, informovala agentúra Reuters. Očakáva sa, že sa piesočná búrka posunie južne k delte rieky Jang-c'-ťiang a pominie počas stredy až štvrtka, uviedlo čínske ministerstvo životného prostredia.

FOTO Saharu zasiahol nezvyčajne ľadový front: Na púšti sa vďaka tomu objavili nezvyčajné obrazce

Podľa meteorológov piesok a prach zasiahne 12 provincií a regiónov od Sin-ťiangu v severozápadnom cípe Číny po najvýchodnejšiu provinciu Chej-lung-ťiang. "Je to najintenzívnejšia piesočná búrka v našej krajine za posledných desať rokov, ktorá navyše pokryje najširšiu oblasť," napísal na svojej webovej stránke čínsky národný meteorologický úrad.

Dve medzinárodné pekinské letiská k poludniu miestneho času (05:00 SEČ) zrušili okolo pätinu letov, piesok tiež v hlavnom meste skomplikoval pozemnú dopravu, píše agentúra AP.

Pohroma v Číne: VIDEO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Andy Wong)

Piesočné búrky sú v marci a v apríli v Pekingu pomerne časté, a to kvôli blízkosti rozľahlej púšti Gobi, ktorá sa rozkladá cez sever krajiny a Mongolsko. Svoj podiel na tom má aj odlesňovanie a erózia naprieč severnou Čínou, podotýka Reuters. Čínska vláda minula miliardy dolárov na projekty, ktoré majú zastaviť rozširovanie púští, okrem iného výsadbou stromov či ochranou zostávajúceho rastlinstva na okraji púštnych oblastí.

Viac o téme: Piesočná búrkaČínaPeking
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu