Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Čína kanadským úradom nepovolila účasť na súdnych procesoch

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Čínsky prezident Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/Zhang Ling/Xinhua via AP)

TORONTO - Kanada vo štvrtok oznámila, že predstaviteľom kanadského konzulátu neudelili povolenia zúčastniť sa na súdnych pojednávaniach s dvojicou Kanaďanov, ktorí v Číne čelia obvineniam zo špionáže. Informovala o tom agentúra AP.

Na základe oficiálneho oznámenia od čínskych úradov sú pojednávania uzavreté pre verejnosť i médiá a kanadské úrady aj napriek úsiliu povolenie na účasť nedostali, uviedla hovorkyňa kanadského ministerstva zahraničných vecí Christelle Chartrandová.

Súdne pojednávanie s kanadským podnikateľom Michaelom Spavorom sa uskutoční v piatok 19. marca a pojednávanie s bývalým diplomatom Michaelom Kovrigom je naplánované na pondelok 22. marca, uviedol v stredu vo vyhlásení kanadský minister zahraničných vecí Marc Garneau.    

Kovriga a Spavora zatkli čínske úrady v decembri 2018. Niekoľko dní predtým vo Vancouveri zadržali Meng Wan-čou, manažérku čínskej firmy Huawei - na základe zatykača vydaného americkými úradmi. Spojené štáty voči čínskej manažérke vzniesli obvinenia z krádeže obchodných tajomstiev a porušenia sankcií voči Iránu.

Čína žiada okamžité a bezpodmienečné prepustenie Meng Wan-čou a tvrdí, že jej zadržanie je súčasťou úsilia USA vyvíjať nátlak na Peking. Kanadské úrady tvrdia, že Kovriga a Spavora Čína zadržala svojvoľne a taktiež žiadajú ich prepustenie.

Viac o téme: Súdny procesČínaKanada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu