Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Škandál s antikoncepciou: Chyba v balení! Kvôli neúčinnej tabletke otehotnelo 140 žien

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SANTIAGO - Od štátu dostali neúčinnú antikoncepčnú tabletu, teraz sú tehotné. Viac ako 140 žien musí teraz čeliť tejto skutočnosti - v krajine, ktorá je jednou z najprísnejších na svete, pokiaľ ide o umelé prerušenie tehotenstva.

V skutočnosti by mali podporovať sebaurčenie a predovšetkým účinkovať -  antikoncepčné tabletky. Teraz v Čile otehotnelo viac ako 140 žien, pretože im štát dal neúčinné pilulky.

Na prvý pohľad je to iba číslo, ale skrýva nejaký osud. Napríklad pre Melanie Riffo má toto všetko vážne následky. Pokladníčka v sushi reštaurácii sa rozhodla pre antikoncepciu, pretože v súčasnej fáze života nemala pre dieťa ani miesto, ani dostatok finančných prostriedkov. Okrem toho stále žije so svojou matkou, ktorá trpí rakovinou, píše „RND“. „Nemám bezpečný domov pre dieťa.“

Nesprávne naplnený blister

Táto situácia bola spôsobená chybou v balení tabliet - v blistroch. 21 účinných piluliek a sedem placeb bolo naplnených naopak. V skutočnosti bol problém známy už dlho; v auguste 2020 sa začala sťahovacia kampaň pre 130-tisíc balení, ktoré boli podľa Der standard v obehu od septembra 2019.

Škandál s antikoncepciou: Chyba
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Čilské orgány teraz pracujú na tejto sťažnosti. Spoločnosti, ktoré naplnili blistre, dostali medzičasom pokutu vo výške takmer 76-tisíc eur za výrobu a distribúciu chybných výrobkov a boli dočasne vylúčené z trhu.

Sebaurčenie je obmedzené

Môže to byť dôležité a správne, ale postihnutým ženám to ťažko pomôže. Čile dlho patrilo ku krajinám s najprísnejším zákazom potratov na svete. Aj keď sú od roku 2017 na papieri povolené výnimky, „normálny“ potrat možno stále potrestať odňatím slobody. Štát ich tak po druhýkrát pripravuje o možnosť sebaurčenia.

Ide o produkt Anulette CD. Podľa „RND“ tento liek vyrábajú čilské spoločnosti Silesia a Andrómaco, ktoré patria do skupiny nemeckej farmaceutickej spoločnosti Grünenthal so sídlom v Aachene.

Asi 380-tisíc žien dostáva od štátu kvôli svojej situácii zadarmo antikoncepčné tabletky.

Viac o téme: TehotnáTabletkyPlacebo Čile
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu