Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Izrael sa snaží získať telo svojho najväčšieho hrdinu: VIDEO Poprava v Sýrii za bujarých osláv davu

Eli Cohen Zobraziť galériu (4)
Eli Cohen (Zdroj: wikimedia/ Jewish Virtual Library, youtube)

JERUZALEM - Izrael pracuje na nájdení a repatriácii pozostatkov popraveného špióna Mossadu Eliho Cohena, ktorého príbeh bol predlohou k populárnej minisérii na Netflixe. V rozhovore so stanicou i24NEWS to potvrdil premiér Benjamin Netanjahu.

Najlepšia krajina v boji s KORONAVÍRUSOM prezradila svoje tajomstvo: Toto je hlavný dôvod úspechu!

Eli Cohen, ktorého v seriáli Agent (The Spy) stvárnil britský herec Sacha Baron Cohen, je v Izraeli považovaný za národného hrdinu. Začiatkom 60. rokov sa mu podarilo pod falošnou identitou preniknúť medzi sýrske politické a vojenské elity a odoslať radiodepešami do Izraela tisícky cenných poznatkov o vyzbrojovaní Sýrie a o práci sovietskych poradcov. Informácie, ktoré zhromaždil, potom zohrali významnú úlohu v izraelskom úspechu v šesťdňovej vojne v roku 1967.

V januári 1965, kedy sa v damaských kuloároch dokonca hovorilo o tom, že by sa Cohen mohol stať sýrskym ministrom obrany alebo námestníkom šéfa diplomacie, bol ale odhalený. Vojenský tribunál ho potom uznal vinným zo špionáže a odsúdil na trest smrti. V máji 1965 bol obesený na damašskom námestí.

Izrael sa snaží získať
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

V lete 2018 izraelské tajné služby potvrdili, že sa Izraelu podarilo z "nepriateľskej krajiny" získať Cohenove hodinky.

V posledných týždňoch sa objavili informácie, že Izraelčania rokujú s Ruskom, ktoré má blízko k sýrskej vláde, o navrátení ďalších osobných vecí alebo dokonca pozostatkov špióna do Izraela.

Na otázku kanála i24NEWS, či sú v súčasnosti s pomocou Ruska vyvíjané snahy na nájdenie pozostatkov Cohena, Netanjahu odpovedal: "Je to pravda."

"Som odhodlaný repatriovať všetkých našich padlých vojakov," doplnil premiér s tým, že sa vďaka úzkym kontaktom s ruským prezidentom Vladimirom Putinom podarilo do Izraela navrátiť pozostatky izraelského vojaka Zacharyho Baumela, ktorý bol vyhlásený za nezvestného v roku 1982 po bitke izraelských vojakov so sýrskymi silami v Libanone.

O navrátení Baumelovho tela Izrael informoval necelý týždeň pred parlamentnými voľbami v apríli 2019. Putin potvrdil, že ho našli ruskí vojaci v spolupráci so svojimi sýrskymi kolegami.

Izrael sa snaží získať
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: wikimedia/jspace.com)

"Domnievam sa, že môj vzťah s Putinom je dôležitý, je dôležitou strategickou výhodou pre Izrael," povedal Netanjahu. Agentúra AFP v tejto súvislosti pripomenula, že Izrael 23. marca čakajú parlamentné voľby, v ktorých Netanjahu usiluje o znovuzvolenie.

Špionážna dráma v USA: VIDEO Manželia odovzdali tajné materiály o atómovej bombe a zmenili chod dejín!

"Naďalej hľadáme Eliho Cohena (...) a netvrdím, že to robíme skrz Rusko," povedal premiér neskôr izraelskému vojenskému rozhlasu.

Exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) uviedla, že ruskí vojaci vo februári na cintoríne v palestínskom utečeneckom tábore Jarmuk, ktorý sa nachádza južne od Damasku, hľadali telá dvoch izraelských vojakov a slávneho špióna Cohena. Podľa šéfa SOHR Ramiho Abdar Rahmána ruské sily "odobrali vzorky exhumovaných pozostatkov, aby vykonali testy DNA a overili totožnosť tiel".

Nemenovaný palestínsky novinár a aktivista, ktorý žije v Damasku, agentúre AFP povedal, že miestni obyvatelia na cintoríne tábora videli ruských vojakov. "Je isté, že telo Eliho Cohena v tábore nie je (...) a že bolo dopravené na bezpečné miesto," povedal AFP nemenovaný vysoko postavený predstaviteľ palestínskej frakcie, ktorá sídli v Damasku.

Viac o téme: IzraelBenjamin NetanjahuEli Kohen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu