Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bývalého pracovníka tlačového úradu vlády v Nemecku odsúdili za špionáž

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BERLÍN - Odvolací súd v Berlíne odsúdil bývalého zamestnanca nemeckého Spolkového tlačového úradu (BPA) za špionáž pre Egypt a uložil mu podmienečný trest odňatia slobody v trvaní jedného roka a deviatich mesiacov. Informovali o tom v stredu agentúry AP a DPA.

Hovorkyňa súdu pre agentúru DPA uviedla, že rozsudok bol vynesený ešte minulý týždeň a je výsledkom dohody medzi spolkovou prokuratúrou a obhajobou. Spolková prokuratúra informovala, že odsúdený 66-ročný nemecký občan s egyptskými koreňmi začal svoju špionážnu činnosť v júli 2010 na základe pokynov z egyptského veľvyslanectva v Berlíne. Muž pracoval v BPA na oddelení služieb pre zákazníkov a bol obvinený zo zhromažďovania správ o domácej a zahraničnej politike Nemecka vo vzťahu k Egyptu.

Nemal však prístup k utajovaným informáciám. Informácie následne poskytol egyptskej tajnej službe GIS. Odsúdený muž za to očakával protekčný prístup egyptských úradov k svojej rodine. Prokuratúra uviedla, že matke podozrivého bolo v Egypte priznané právo na dôchodok a občas bol pozvaný na recepcie organizované egyptským veľvyslanectvom. Prípad sa dostal na verejnosť dostal v júli, keď sa o ňom vo výročnej správe zmienil Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV).

Viac o téme: OdsúdenieŠpionážNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu