Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tisíce ľudí v Izraeli protestovali pred voľbami proti Netanjahuovi

Demonštrácia v Izraeli Zobraziť galériu (3)
Demonštrácia v Izraeli (Zdroj: SITA/AP Photo/Sebastian Scheiner)

JERUZALEM - Tisíce Izraelčanov demonštrovali v sobotu večer pred oficiálnou rezidenciou premiéra Benjamina Netanjahua. Na odchod dlhoročného predsedu vlády vyzývali len niekoľko dní pred parlamentnými voľbami, informovala agentúra AP.

Protesty proti Netanjahuovi sa konajú každý týždeň už deväť mesiacov, aj keď v poslednom čase zoslabli - sčasti v dôsledku zimy i po vyhlásení predčasných volieb v decembri minulého roka. Sobotňajšie zhromaždenie v centre Jeruzalema bolo pritom najväčším za celé mesiace a akousi ukážkou sily pred voľbami. Zástancovia protestného hnutia argumentujú, že Netanjahu nemôže pôsobiť ako premiér, pokým s ním prebieha proces pre obvinenia z korupcie. Mnohí tiež kritizujú jeho postup v boji proti pandémii koronavírusu.

Tisíce ľudí v Izraeli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sebastian Scheiner)

Netanjahu dúfa, že ho k volebnému víťazstvu dovedie úspech rýchlej očkovacej kampane. Za necelé tri mesiace zaočkovali proti covidu približne tri štvrtiny dospelých obyvateľov krajiny a Izrael v posledných týždňoch znova otváral svoju ekonomiku. V súvislosti s koronavírusom však zomrelo vyše 6000 Izraelčanov, pričom hospodárstvo krajiny tvrdo zasiahli opakované lockdowny a miera nezamestnanosti je naďalej dvojciferná. Mnohí z protestujúcich prišli o prácu alebo sa ich podniky dostali do problémov, približuje AP.

Tisíce ľudí v Izraeli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sebastian Scheiner)

Prieskumy naznačujú, že štvrté parlamentné voľby v Izraeli v priebehu dvoch rokov budú v utorok 23. marca veľmi tesné. Otázne je, či sa Netanjahuovi a jeho náboženským a nacionalistickým spojencom podarí získať väčšinu kresiel v 120-členom Knesete. Ak sa prieskumy potvrdia, Izrael by mohli čakať týždne náročných povolebných rokovaní či dokonca ďalšie hlasovanie, dodáva agentúra.

Viac o téme: VoľbyProtestIzraelBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu