Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Saudskoarabský princ by mal mať imunitu v prípade vraždy Chášukdžího

Muhammad bin Salmán Zobraziť galériu (2)
Muhammad bin Salmán (Zdroj: SITA/Mandel Ngan/Pool Photo via AP, File)

WASHINGTON/RIJÁD - Americká vláda v piatok odporučila, aby saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán mal trestnoprávnu imunitu v súvislosti s vraždou saudskoarabského disidenta Džamála Chášukdžího v roku 2018. Biely dom argumentuje, že toto rozhodnutie nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi USA a Saudskou Arábiou, ale s tým, že Muhammad bin Salmán je faktickým vládcom Saudskej Arábie a najnovšie aj predsedom vlády. Informujú o tom agentúry AP a AFP.

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena predtým opakovane odsudzovala údajnú účasť saudskoarabského princa na vražde disidenta v Turecku. Biden predovšetkým počas prezidentskej kampane vyhlasoval, že za vraždu Chášukdžího by mali byť vyvodené voči saudskoarabskému princovi dôsledky. "Džamál dnes ešte raz zomrel," vyhlásila v reakcii na rozhodnutie americkej vlády Chášukdžího turecká snúbenica Hatice Cengizová. Odporúčanie americkej vlády nie je pre súdy záväzné, ozvali sa však proti nemu ľudskoprávni aktivisti.

Saudská Arábia v súčasnosti podľa AP stupňuje represie voči kritikom režimu. Okrem toho znížila aj ťažbu ropy, čím naštrbila snahy USA a ich spojencov potrestať Rusko za jeho vojenskú agresiu na Ukrajine. Údajne agenti saudskoarabskej tajnej služby zavraždili Chášukdžího na konzuláte v Istanbule v roku 2018. Jeho telo pravdepodobne rozkúskovali, keďže doteraz sa nenašlo. Americké tajné služby usudzujú, že vraždu nariadil saudskoarabský korunný princ, ktorého novinár Chášukdží opakovane kritizoval.

Džamál Chášukdží
Zobraziť galériu (2)
Džamál Chášukdží  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hasan Jamali, File)

Viac o téme: VraždaImunitaMuhammad bin SalmánDžamál ChášukdžíSaudskoarabský princ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu