Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Fínsko vyhlasuje pre narastajúci počet infikovaných núdzový stav

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimage.com)

HELSINKI - Fínska vláda vyhlásila v pondelok v krajine núdzový stav v súvislosti s rastúcim počtom prípadov nákazy koronavírusom. Oznámila tiež, že prechodne prikročí k zatvoreniu barov a reštaurácií v oblastiach, ktoré zaznamenali prudký nárast počtu infekcií alebo v ktorých je šírenie v komunitnej fáze. Informovala o tom agentúra DPA.

Trojtýždňový lockdown vo Fínsku sa začne 8. marca, uviedla premiérka Sanna Marinová. Rozhodnutie o vyhlásení núdzového stavu, ktorý vláde rozširuje právomoci v boji proti pandémii, podľa denníka Helsingin Sanomat prijala Marinová ešte minulý týždeň.

Rozhodnutie prichádza v čase, keď nové varianty koronavírusu spôsobujú prudký nárast infekcií v krajine, ktorá už uzatvorila svoje hranice. Núdzový stav by tiež umožnil vláde aj ďalej zatvárať školy a obmedzovať pohyb medzi regiónmi, napísala agentúra Reuters. "Vláda považuje za nevyhnutné obmedziť kontakty," povedala Marinová na tlačovej konferencii. "Každý má teraz možnosť ovplyvniť, ako dopadne jar a leto," dodala.

Niekoľko fínskych regiónov zaznamenalo rýchly nárast počtu infekcií ochorením COVID-19, ohniská objavili medzi lyžiarmi v Laponsku a zamestnancami lodeníc a stavieb. Fínsko, ktoré doteraz patrilo k najmenej zasiahnutým krajinám, od začiatku pandémie zaznamenalo 58.064 prípadov a 742 úmrtí. Momentálne je v krajine hospitalizovaných 210 osôb.

Viac o téme: VyhlásenieNúdzový stavFínskoKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu