Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Nemecké médiá o Slovensku: Chaos v KORONAkatastrofe, ostrá kritika premiéra Matoviča

Igor Matovič Zobraziť galériu (4)
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Situácii na Slovensku sa venujú aj zahraničné médiá. Portál spravodajskej televízie Deutsche Welle (DW) pripomína, že takmer rok je u nás pri moci reformná vláda, ktorá sľúbila vyčistiť mafiánsky štát a namiesto toho krajinu vmanévrovala do stavu núdze v zdravotníctve.

DW píše, že antikorupčný a politický aktivista Igor Matovič prevzal krajinu v zlom stave: Išlo o korupčný, mafiánsky systém expremiéra Roberta Fica, v ktorom bola politika prepojená s organizovaným zločinom. Akoby to nestačilo, Matovič prevzal krajinu uprostred koronakrízy.

Po takmer roku je bilancia reformnej vlády skôr sklamaním, píše DW. A čo sa týka zvládnutia pandémie, je to katastrofálne. Slovensko je v jednom z najhorších núdzových stavoch na svete. Na vine je hlavne chaotický manažment Matovičovej vlády.

„Bilancia vlády je po jedenástich mesiacoch veľmi zmiešaná,“ cituje portál politológa Grigorija Mesežnikova z Inštitútu pre verejné otázky (IVO) v Bratislave. "Má určité úspechy v reformách súdnictva a v boji proti korupcii. Celkovo je však veľmi rozdelená a pri pandémii koronavírusu úplne zlyhala. Miera nekompetentnosti a chaosu, ktorá sa ukazuje, je veľmi vysoká."

Stratégia antigénového testovania zlyhala

Na jeseň, keď sa objavila druhá koronavírusová vlna, sa predseda vlády Matovič spoliehal na stratégiu pravidelných celoplošných antigénových testov - a to proti radám mnohých odborníkov. Testy mali preukázať, či a kde sú hlavné oblasti infekcie, takže by sa malo zabrániť celoplošnému lockdownu ako na jar. Stratégia však podľa DW zlyhala.

Nemecké médiá o Slovensku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Situácia s koronavírusom na Slovensku sa medzičasom vymkla spod kontroly: Britská mutácia sa zjavne šíri mimoriadne rýchlo. Dodržiavanie všeobecných obmedzení alebo povinnosť umiestniť infikované osoby do karantény sa zjavne ťažko kontroluje. Vláda musela v ďalších krajinách EÚ navyše požiadať o lekársku pomoc, pretože pandémia prehĺbila drastický nedostatok personálu v zdravotníctve. Odhaduje sa, že v krajine momentálne chýba 3 500 lekárov a najmenej 10 000 zdravotných sestier.

Spory v koalícii

DW si všíma aj množiace sa spory v koalícii. A to najmä medzi Richardom Sulíkom (SaS) a Igorom Matovičom (OĽaNO). Premiér Matovič označil Sulíka za vinníka koronavírusovej katastrofy. Matovič nedávno verejne označil Sulíka za „idiota“. Premiér tvrdí, že Sulík lockdownu príliš dlho bránil. Ostatní koaliční partneri však požadujú rezignáciu ministra zdravotníctva Marka Krajčího, ktorý patrí do OĽaNO patrí.

Na snímke minister hospodárstva
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Lukáš Mužla)

Ostré hodnotenie Matoviča

Štyridsaťsedemročný Matovič je podľa DW excentrická a nepredvídateľná osobnosť, jeho vládna práca často beží na Facebooku, na svojej osobnej stránke zverejňuje takmer neustále kontroverzné a polarizujúce vyhlásenia.

Predminulú nedeľu napríklad využil tretie výročie vraždy investigatívneho reportéra Jána Kuciaka ako príležitosť na všeobecný útok na slovenských novinárov. Väčšina z nich je „povrchná, zaujatá, blahosklonná a manipulatívna“, napísal. Osobne zažíva „spŕšku nenávisti“ z mnohých redakcií už jedenásť mesiacov. To sú tóny, ktoré sme poznali skôr od expremiéra Fica.

Veľké ego

„Matovič má veľké ego,“ tvrdí podľa DW politológ Grigorij Mesežnikov. „Nie je tímovým hráčom a neprijíma spätnú väzbu o svojej politike, je odolný voči radám, kritizuje všetkých a všetko, ale netoleruje kritiku sám.“ Celkovo podľa Mesežnikova vládne permanentný konfliktný stav, ktorý „väčšinou nie je o programoch, ale o osobných animozitách“.

Grigorij Mesežnikov
Zobraziť galériu (4)
Grigorij Mesežnikov  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Koalícia koniec koncov aspoň čiastočne zobrala vážne jeden zo svojich hlavných volebných sľubov: boj proti korupcii a organizovanému zločinu. V justičnom a policajnom aparáte boli niektoré dôležité kľúčové posty obsadené nezávislými osobnosťami. Odvtedy vyšetrovacie orgány pracujú nerušene a bez politického vplyvu. Vidno to na veľkolepej vlne zatýkania bývalých vysokých štátnych úradníkov a významných podnikateľov, ktorí stáli za korupčnými podmienkami za expremiéra Roberta Fica.

Hrozí rozpad koalície?

Pre mnohých občanov Slovenska toto však v súčasnosti nie je prioritou. Predovšetkým sa obávajú koronavírusovej pandémie a jej ekonomických dôsledkov. Kvôli chaotickému riadeniu zdravotníctva klesla reputácia vlády na nízku úroveň a v prieskumoch stroskotalo najmä Matovičovo OĽaNO. Rozpad koalície sa teraz dostáva na dosah. Nebolo by to prvýkrát, čo zlyhal reformný experiment na Slovensku - napríklad vláda za liberálno-konzervatívnej Ivety Radičovej zlyhala v roku 2011 po niečo vyše roku vo funkcii.

Viac o téme: PandémiaIgor MatovičRichard SulíkKoronavírusKoronakríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu