Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Polícia v Mjanmarsku znova tvrdo zasiahla voči protestom: Hlásia najmenej šiestich mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo)

RANGÚN - Mjanmarské bezpečnostné sily zastrelili v nedeľu najmenej šiestich protestujúcich pri dosiaľ najkrvavejších zákrokoch voči demonštráciám, ktoré v krajine vypukli po vojenskom prevrate zo začiatku mesiaca. Informovala o tom agentúra AFP.

Vojenská junta tento víkend zintenzívnila snahy potlačiť silou rozsiahle hnutie občianskej neposlušnosti žiadajúce, aby sa armáda vzdala moci a prepustila zosadených civilných lídrov vrátane de facto premiérky Aun Schan Su Ťij. Miestni zdravotníci a médiá podľa AFP uviedli, že troch mužov zastrelili pri nedeľňajšom zásahu bezpečnostných síl proti zhromaždeniu v meste Dawej na južnom pobreží. Ďalšie dve obete, 18-ročných tínedžerov, zastrelili v meste Pegu a 23-ročného muža v mjanmarskej komerčnej metropole Rangún.

Mjanmarské médiá tiež informovali, že príslušníci bezpečnostných síl zbili a zadržali najmenej jedného novinára a ďalšieho žurnalistu pokrývajúceho protesty zasiahol gumový projektil. Viacerých novinárov dokumentujúcich zásahy voči protestujúcim vrátane fotografa agentúry Associated Press (AP) v Rangúne zadržali aj počas sobotňajších demonštrácií, po ktorých aktivisti hlásili niekoľko sto zatknutých.

Rozsiahle demonštrácie sa konajú v Mjanmarsku od prevratu z 1. februára, keď sa moci s tvrdeniami o volebných podvodoch chopila armáda. Do nedele v krajine hlásili najmenej päť ľudí zabitých počas protestov - štyroch demonštrantov a jedného policajta.

Viac o téme: ProtestyDemonštrácieMjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu