Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Väznená Su Ťij predstúpila pred súd: Vypočula si nové obvinenie

Mjanmarská premiérka Aun Schan Su Ťij
Mjanmarská premiérka Aun Schan Su Ťij (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong, File)

NEPJITO - Dve ďalšie obvinenia vzniesli počas pondelňajšieho súdneho pojednávania voči väznenej mjanmarskej líderke Aun Schan Su Ťij. Týkajú sa podnecovania nepokojov a porušenia telekomunikačných zákonov. Podľa agentúry AFP o tom informoval jej právnik Kchin Maun Zo.

"Nemôžeme s istotou povedať, koľkým ďalším obvineniam bude Su Ťij ešte čeliť. V tejto krajine sa v tomto období môže stať čokoľvek," vyjadril sa právnik novinárom pred súdom v mjanmarskej metropole Nepjito. Nasledujúce súdne konanie je naplánované na 15. marca. Štátna kancelárka (de facto premiérka) Mjanmarska sa v pondelok objavila na verejnosti - i keď len virtuálne - po prvý raz od vojenského prevratu z 1. februára, keď ju zadržali príslušníci armády. Podľa dostupných informácií sa už mesiac nachádza v domácom väzení v Nepjite.

Už pred pondelkovým zasadnutím súdu bola 75-ročná Su Ťij obvinená z držby nelegálne dovezených vysielačiek a porušenia epidemiologických reštrikcií obmedzujúcich verejné zhromaždenia. Väznený prezident Win Mjin podľa AFP čelí tiež obvineniam z pokusu o podnecovanie nepokojov a z porušenia pandemických nariadení. Tisícky obyvateľov Mjanmarska i väčšina medzinárodného spoločenstva považujú obvinenia voči Su Ťij za neopodstatnené a dožadujú sa jej prepustenia, ako aj obnovenia civilnej vlády v krajine.

V Mjanmarsku sa cez víkend vystupňovali už mesiac trvajúce protesty proti vojenskému puču a väzneniu štátnych predstaviteľov armádou. Organizácia Spojených národov uviedla, že počas nedeľňajších zásahov voči demonštrantom prišlo po celej krajine o život najmenej 18 ľudí a približne 30 ďalších bolo zranených.

Protesty v Mjanmarsku - niekdajšej Barme - prebiehajú od prevratu z 1. februára, keď armáda zosadila civilnú vládu a uväznila jej predstaviteľov vrátane štátnej kancelárky Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina. Armáda následne vyhlásila rok trvajúci výnimočný stav. Puč zdôvodnila údajnými podozreniami z volebných podvodov v novembrových voľbách, v ktorých zvíťazila strana ministerskej predsedníčky Su Ťij.

Viac o téme: ZatknutieVäzenieSúd MjanmarskoAun Schan Su Ťij
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu