Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Venezuela vyhostila veľvyslankyňu EÚ v Caracase: Žiadosť o zrušenie rozhodnutia

Veľvyslankyňa EÚ Isabel Brilhanteová Pedrosová
Veľvyslankyňa EÚ Isabel Brilhanteová Pedrosová (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

CARACAS - Venezuela vyhostila veľvyslankyňu EÚ v Caracase Isabel Brilhanteovú Pedrosovú v reakcii na nové sankcie EÚ voči 19 popredným venezuelským činiteľom spätých s vládnym režimom Nicolása Madura. S odvolaním sa na vyhlásenie šéfa venezuelskej diplomacie Jorgeho Arreazu o tom informovala v stredu agentúra AFP.

Brilhanteovú Pedrosovú vyhlásili vo Venezuele v utorok za personu non grata a dali jej 72 hodín na opustenie krajiny. Na vyhostenie Brilhanteovej Pedrosovej predtým vyzval vládu aj venezuelský parlament, kontrolovaný spojencami prezidenta Nicolása Madura.

Rada EÚ pre zahraničné veci v pondelok rozhodla, že rozšíri platný sankčný zoznam voči juhoamerickej Venezuele aj na tie osoby, ktoré sú zodpovedné za činy a rozhodnutia podkopávajúce demokraciu a právny štát v tejto krajine, alebo za závažné porušovanie ľudských práv. Cielené opatrenia, ktoré majú podobu zmrazenia účtov a zákazu vycestovania do EÚ, sa dotýkajú už 55 jednotlivcov.

Medzi osobami, ktoré EÚ zaradila na sankčný zoznam, sú dvaja členovia Národného zhromaždenia, guvernér štátu Zulia, veliteľ ozbrojených síl či traja členovia volebnej rady vrátane jej predsedu. EÚ rozšírila zoznam osôb, na ktoré uvalila sankcie po decembrových parlamentných voľbách, v ktorých Maduro po bojkote opozície získal absolútnu kontrolu nad parlamentom. Výsledky volieb neuznali EÚ, Spojené štáty ani tzv. limská skupina združujúca niektoré krajiny Latinskej Ameriky a Kanadu.

EÚ žiada Venezuelu, aby zrušila rozhodnutie

Európska únia vyzvala v stredu Venezuelu, aby odvolala svoje rozhodnutie vyhostiť veľvyslankyňu EÚ v Caracase Isabel Brilhanteovú Pedrosovú. Informovala o tom v stredu agentúra AFP. "EÚ hlboko ľutuje toto rozhodnutie, ktoré povedie iba k ďalšej medzinárodnej izolácii Venezuely. Žiadame preto jeho odvolanie," uviedla hovorkyňa EÚ pre zahraničnú politiku a bezpečnosť Nabila Massraliová.

Dodala, že Venezuela prekoná politickú a hospodársku krízu, ktorej v súčasnosti čelí, iba prostredníctvom dialógu a rokovaní. Vyhostenie veľvyslankyne však podľa EÚ snahy o dialóg podkopáva.

Viac o téme: ReakciaVyhostenieVeľvyslankyňaVenezuela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu