Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Francúzsko a Rusko si na sklonku minulého roku v tichosti vyhostili diplomatov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Rusko a Francúzsko si koncom roku 2020 vzájomne vyhostili diplomatov. Ani jedna z krajín však o tomto kroku neinformovala, informovalo francúzske periodikum Les Échos s odvolaním sa na dôveryhodné zdroje.

Podľa agentúry Interfax ruské ministerstvo zahraničných vecí odmietlo záležitosť komentovať, podobne ako aj francúzske veľvyslanectvo v Moskve. Francúzsko na základe podozrenia zo špionáže podľa periodika Les Échos vyhostilo jedného zo zamestnancov ekonomického oddelenia ruského veľvyslanectva v Paríži a Rusko na základe princípu reciprocity vrátilo do vlasti zamestnanca ekonomického oddelenia francúzskeho veľvyslanectva v Moskve.

Les Échos k tomu uviedli, že "na konci roku 2020 sa obe krajiny snažili aspoň navonok udržiavať dobré vzťahy, a to aj napriek novému nárastu napätia" v súvislosti s údajnou otravou ruského opozičného politika Alexeja Navaľného.

Les Échos v tejto súvislosti pripomína pravidelné kontakty medzi prezidentmi Ruska a Francúzska, ako aj oznámenie dohody o podpore francúzskych malých a stredných podnikov na ruskom trhu, pričom práve v tej situácii došlo k vyhosteniu diplomatov. Na konci roka 2020 Moskvu navštívilo aj niekoľko vysokých francúzskych úradníkov: v novembri - minister vnútra Gérald Darmanin, tajomník na ministerstve dopravy Jean-Baptiste Djebbari a diplomatický poradca Elyzejského paláca Emmanuel Bonne.

Viac o téme: DiplomatiVyhostenieVzájomnéRuskoFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu