Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Nemecko predlžuje kontroly na hraniciach s Českom a Tirolskom do 3. marca

Na česko-nemeckých hraniciach sa pre sprísnené pravidlá tvorili dlhé kolóny
Na česko-nemeckých hraniciach sa pre sprísnené pravidlá tvorili dlhé kolóny (Zdroj: SITA/Armin Weigel/dpa via AP)

BERLÍN - Nemecko predlžuje sprísnené kontroly na svojich hraniciach s Českom a rakúskou spolkovou krajinou Tirolsko do 3. marca. Informovali o tom v utorok agentúra AP a rakúsky denník Kurier.

Hovorca nemeckého ministerstva vnútra Steve Alter povedal, že tieto opatrenia, platné od 14. februára, zostanú v nezmenenej podobe platiť ďalších osem dní. Nemecko vyhlásilo ČR a Tirolsko za oblasti, v ktorých sa šíria nebezpečné mutácie nového koronavírusu. Berlín medzi tieto oblasti neskôr zaradil aj Slovensko, pre ktoré spomínané sprísnené opatrenia platia tiež.

Z týchto oblastí môžu na územie Nemecka vstúpiť len nemeckí občania, osoby s trvalým pobytom v tejto krajine, vodiči kamiónov, zdravotnícki pracovníci a ďalšie skupiny občanov vrátane cezhraničných pracovníkov pôsobiacich v oblastiach dôležitých pre chod štátu. Všetci sa musia preukázať negatívnym testom, ktorý nie je starší ako 48 hodín.

Európska komisia v liste zaslanom v pondelok nemeckému veľvyslancovi pri EÚ Michaelovi Claussovi upozornila, že opatrenia prijaté Nemeckom voči ČR, SR a Tirolsku sú "neprimerané a neopodstatnené". "Veríme, že cieľ, ktorý Nemecko oprávnene sleduje - ochrana verejného zdravia počas pandémie -, by sa dal dosiahnuť aj menej reštriktívnymi opatreniami," uvádza sa v dokumente exekutívy EÚ.

Nemecko má k dispozícii desať dní na zaslanie odpovede do Bruselu. DPA upozornila, že tento spor by teoreticky mohol viesť až k súdnemu konaniu eurokomisie voči Nemecku. Nemecko kritiku zo strany Európskej únie v utorok odmietlo. Podľa tajomníka nemeckého ministerstva zahraničných vecí pre európske záležitosti Michaela Rotha sú kroky jeho krajiny v súlade pravidlami schengenského priestoru. EK podobné listy, upozorňujúce na neprimeranosť prijatých opatrení na národných hraniciach, zaslala aj Belgicku, Dánsku, Fínsku, Maďarsku a Švédsku.

Viac o téme: HraniceČeskoPandémiaNemeckoTirolskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu