Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Škola nútila žiačku zafarbiť si vlasy: Skúmali, či má odrastené korienky a nepustili ju na výlet!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - Japonský súd priznal odškodnenie študentke, ktorú škola opakovane nútila zafarbiť si vlasy na čierno. Vzdelávacie zariadenie neverilo, že je žiačka od prírody brunetka, a považovalo to za porušenie školských pravidiel. Kvôli spornej farbe vlasov jej zakazovalo chodiť na hodiny alebo sa zúčastniť školských výletov a dievča nakoniec zo školy odišlo.

Tragédia v Rusku: FOTO Dievčatá (†12,†12) sa za temných okolností zrútili z vrchu budovy

Pravidlá tejto osackej školy študentom zakazujú "robiť si trvalú, farbiť si vlasy, bieliť si ich alebo viazať do vrkôčikov s umelými vlasmi", uvádzajú japonské médiá. Súd v Osake rozhodol, že tieto pravidlá sú v súlade s právom, dievčaťu napriek tomu prisúdil odškodné 330-tisíc jenov (zhruba 2600 eur) za psychickú záťaž, ktorú jej škola spôsobila.

Dnes dvadsaťjedenročná žena nastúpila na Osackú strednú školu v roku 2015. Škole oznámila, že je jej farba vlasov pôvodná. Obhajoba pri súde uviedla, že zástupca riaditeľa školy dospievajúcej kontroloval farbu pri korienkoch vlasov a rozhodol, že sú čierne - nie hnedé, ako dievča tvrdilo.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Pretože vlasy študentky neboli podľa školy "dostatočne čierne" a porušovali tak spomínané pravidlá, dievča nemohlo ísť s triedou na výlet, niekoľkokrát nebolo vpustené na hodinu, jeho meno bolo vymazané z triednej dochádzky alebo mu bol odmietnutý prístup k miestu v lavici. Kvôli tomu nakoniec školu predčasne opustilo.

Prísne pravidlá ohľadom vzhľadu študentov má veľa japonských škôl, poznamenáva BBC. Niektoré podľa serveru dokonca študentom nariaďujú konkrétnu farbu spodnej bielizne.

Viac o téme: JaponskoŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu