Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Japonsko si pripomína 10. výročie zemetrasenia a cunami: Zomrelo pri ňom takmer 20-tisíc ľudí

Japonský cisár Naruhito (vpravo) a japonská cisárovná Masako sa ukláňajú pred oltárom za obete ničivého zemetrasenia sprevádzaného cunami pri príležitosti 10. výročia tejto prírodnej katastrofy v Tokiu Zobraziť galériu (2)
Japonský cisár Naruhito (vpravo) a japonská cisárovná Masako sa ukláňajú pred oltárom za obete ničivého zemetrasenia sprevádzaného cunami pri príležitosti 10. výročia tejto prírodnej katastrofy v Tokiu (Zdroj: TASR/Behrouz Mehri/Pool Photo via AP)

TOKIO - Japonsko si vo štvrtok uctilo pamiatku obetí silného zemetrasenia a následných mohutných prívalových vĺn cunami, ktoré pred desiatimi rokmi zasiahli severovýchod krajiny a spôsobili najvážnejšiu jadrovú haváriu v jeho dejinách. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Japonci spoločne držali minútu ticha o 14.46 h miestneho času (06.46 h SEČ), teda presne v čase, keď oblasť prefektúry Fukušima 11. marca 2011 zasiahlo ničivé zemetrasenie. Cisár Naruhito a premiér Jošihide Suga si obete nešťastia uctili tichými modlitbami pri spomienkovej slávnosti v hlavnom meste Tokio.

Tohtoročné spomienkové podujatie sa konalo pred menším publikom, než je obvyklé, keďže v japonskej metropole a niektorých mestských oblastiach momentálne platí výnimočný stav v dôsledku koronavírusovej pandémie. Prítomní mali na tvárach rúška a dodržiavali rozstupy. Súkromné a verejné smútočné obrady sa konali po celom Japonsku. Pozostalí sa zišli pri hroboch obetí, kde položili kvety a nezvestným členom rodiny kládli listy do mora.

Od tragédie vo Fukušime
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA, Twitter)

Prejavy sústrasti prichádzali z celého sveta, od generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa až po americkú speváčku Lady Gaga. Japonsko 11. marca 2011 zasiahlo silné zemetrasenie sprevádzané vlnami cunami, čo viedlo k smrti približne 18.500 ľudí. Prírodná katastrofa spôsobila aj závažné poškodenie atómovej elektrárne Fukušima I, išlo o najhoršie nešťastie svojho druhu od havárie atómovej elektrárne Černobyľ v roku 1986.

Viac o téme: VýročieCunamiJaponskoCisár NaruhitoCisárovná Masako
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu