Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Päť západných spojencov spoločne odsúdilo pondelkový raketový útok v Iraku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

LONDÝN - Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a USA v stredu rázne odsúdili pondelkový raketový útok na leteckú základňu na severe Iraku, pri ktorom zahynul jeden americký kontraktor. Informovala o tom agentúra AFP.

"Naše vlády spoločne podporia iracké vyšetrovanie útoku s cieľom vyvodiť zodpovednosť voči útočníkom," uviedli v spoločnom vyhlásení ministri zahraničných vecí týchto piatich západných spojencov. Viac ako desiatka rakiet vystrelená na mesto Arbíl v Kurdistane v severnej časti Iraku zranila najmenej 14 ľudí. Zahynul aj jeden kontraktor pracujúci pre americkú armádu.

Pôvodne sa zdalo, že cieľom útoku bol komplex na leteckej základni v Arbíle, kde sa nachádzajú vojaci koalície pod vedením Spojených štátov. Rakety však zasiahli severozápadnú časť mesta vrátane obytných štvrtí, kde zranili päť civilistov. Medzi zranenými na letisku, kde dopadli najmenej tri rakety, bol aj jeden americký vojak. Štátna príslušnosť zabitého zahraničného kontraktora nebola zverejnená. Išlo o prvý útok na americké vojenské alebo diplomatické ciele v Iraku za obdobie posledných takmer dvoch mesiacov, píše AFP.

Viac o téme: Raketový útokSpojenciUSANemeckoTalianskoFrancúzskoBritániaIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu