Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Základňa irackej armády severne od Bagdadu bola terčom raketového útoku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BAGDAD - Základňu irackej armády v provincii Saláh ad-Dín, ležiacej severne od Bagdadu, zasiahli v sobotu najmenej štyri rakety. Informovalo o tom velenie irackých ozbrojených síl. Na základni, kde americká firma robí servis bojových lietadiel, bola pri raketovom útoku zranená jedna osoba. Podľa AFP, ktorá sa odvolala na nemenované armádne zdroje, ide údajne o občana Južnej Afriky.

Podľa dostupných zdrojov na leteckej základni Balád má sídlo americká spoločnosť Sallyport. V súčasnosti tam pôsobí jej 46 zamestnancov, ktorí majú zmluvne dohodnuté poskytovanie základných služieb na podporu irackého programu F-16. K sobotňajšiemu útoku došlo len pár dní po tom, ako bolo na mesto Arbíl v Kurdistane v severnej časti Iraku vystrelených  viac ako desať rakiet, ktoré zranili najmenej 14 ľudí. O život prišiel jeden kontraktor pracujúci pre americkú armádu.

Pôvodne sa zdalo, že cieľom útoku bol komplex na leteckej základni v Arbíle, kde sa nachádzajú vojaci koalície pod vedením Spojených štátov. Rakety však zasiahli severozápadnú časť mesta vrátane obytných štvrtí, kde zranili päť civilistov. K tomuto útoku sa podľa agentúry AFP prihlásila málo známa šiitská militantná skupina Brigáda strážcov krvi. Išlo o prvý útok na americké vojenské alebo diplomatické ciele v Iraku za obdobie posledných takmer dvoch mesiacov, píše AFP.

K sobotňajšiemu útoku došlo krátko po tom, ako aliancia NATO tento týždeň oznámila, že spojenci sa dohodli na rozšírení súčasnej výcvikovej misie v Iraku z počtu 500 na zhruba 4000 osôb, čo sa stane po dohode s irackou vládou. K nárastu vojenského personálu dochádza v dôsledku postupného znižovania prítomnosti koaličných jednotiek vedených USA v Iraku. Výcviková misia NATO v Iraku sa začala v roku 2018 s cieľom pomôcť krajine postihnutej konfliktom zakladať a rozvíjať nové policajné akadémie a vojenské školy pre jej ozbrojené sily. Pôvodne sa nachádzala v hlavnom meste Bagdade a v susednom Jordánsku.

Viac o téme: Raketový útokBagdadIracká armáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu