Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Cyklón spustošil, čo mu prišlo do cesty: Toto je najvyššia nameraná rýchlosť vetra v dejinách!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BARROW/PRAHA - Pred 25 rokmi, 10. apríla 1996, bola na austrálskom ostrove Barrow nameraná najvyššia rýchlosť vetra pri zemskom povrchu v dejinách. Pri prechode cyklónu Olivia vtedy dosahovala rýchlosť vetra 408 m/h. Predošlý vedecky stanovený rekord pochádzal z apríla 1934, kedy víchrica v nárazoch dosiahla na vrchole Mount Washington v Spojených štátoch 372 km/h.

Hrozivá PREDPOVEĎ Nostradama na rok 2021: Mŕtvi ožijú! Príprava v USA na zombie apokalypsu

Svetová meteorologická organizácia (WMO) informovala o rekordnej rýchlosti vetra až v januári 2010. Skupina expertov, ktorá bola vytvorená v roku 2008, prešla všetky vedecké údaje zo všetkých krajín od čias, kedy sa tieto údaje začali zisťovať.

Cyklón Olivia vznikol severne od Austrálie. Začal sa vyvíjať 6. apríla 1996 a po dvoch dňoch putovania na západ sa začal stáčať k juhozápadu a juhu. Na austrálskom pobreží udrel podľa pôvodných údajov rýchlosťou asi 257 kilometrov za hodinu. Nad kontinentom potom cyklón postupne zoslabol, spôsobil ale rozsiahle materiálne škody.

V Česku bola najvyššia rýchlosť vetra nameraná v januári 2007, kedy pri orkáne Kyrill vietor dosiahol rýchlosť 216 km/h. Podľa údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu bola u nás nameraná najvyššia rýchlosť vetra 29. novembra 1965 na Skalnatom plese a dosiahla 283 km/h. Najveterejším miestom Slovenska je Chopok (2003 m n.m.) v Nízkych Tatrách.

Viac o téme: RekordVietorAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu