Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Generálny tajomník OSN vyzval zahraničné sily a žoldnierov na odchod z Líbye

António Guterres
António Guterres (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

TRIPOLIS - Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v utorok všetky zahraničné sily a žoldnierov v Líbyi, aby opustili krajinu. Uviedol to počas rozhovorov s predstaviteľmi prechodnej vlády tohto vojnou zmietaného severoafrického štátu, informoval hovorca OSN Stéphane Dujarric, ktorého cituje agentúra AFP.

Guterres "sa rozprával osobitne s dezignovaným predsedom prezidentskej rady Muhammadom Júnisom Manfím a s dezignovaným líbyjským premiérom Abdalom Hamídom Dubajbom," uviedol Dujarric. "Generálny tajomník počas telefonátov zdôraznil podporu OSN pre líbyjské voľby, monitorovanie prímeria a dôležitosť stiahnutia zahraničných síl z krajiny," pokračoval hovorca OSN.

Podľa OSN ešte vlani v decembri pôsobilo v Líbyi približne 20.000 zahraničných vojakov a žoldnierov. Dujarric v utorok uviedol, že OSN nemá informácie o tom, že by začali z krajiny odchádzať. "Nepočul som nijaké správy o odchode zahraničných síl. Chceme, aby sa to stalo, samozrejme, čo najskôr," dodal. Gutteres ďalej Manfímu a Dubajbovi zagratuloval a zdôraznil dôležitosť celonárodných volieb, naplánovaných na 24. decembra.

Líbya upadla do chaosu v roku 2011 po zvrhnutí bývalého diktátora Muammara Kaddáfího. Má v súčasnosti dve súperiace vlády - vládu podporovanú OSN v metropole Tripolis a ďalšiu na východe krajiny v meste Tobruk, ktorá je lojálna vojenskému veliteľovi Chalífovi Haftarovi. Krajina sa stala zástupným bojiskom súperiacich síl a do konfliktu boli vtiahnuté zahraničné mocnosti.

Viac o téme: ŽoldnieriLíbyaOSNAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu