Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Šéf OSN žiada globálny vakcinačný plán a upozornil na nerovnosti v očkovaní

António Guterres
António Guterres (Zdroj: TASR/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, File)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres žiadal v stredu globálny plán očkovania proti ochoreniu COVID-19, pričom varoval, že nerovnosti pri počiatočnom úsilí ohrozujú zdravie i hospodárstvo sveta. Informovala o tom agentúra AFP.

Guterres na začiatku mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN o vakcínach, ktoré sa konalo na úrovni ministrov zahraničných vecí, varoval, že zatiaľ iba desať krajín podalo 75 percent dávok - a 130 krajín ešte očkovať nezačalo. "Svet nevyhnutne potrebuje globálny vakcinačný plán, ktorý by spojil tých, ktorí majú potrebnú moc, odborné znalosti a výrobné a finančné kapacity," povedal Guterres na zasadnutí, ktoré sa konalo formou videokonferencie.

Skupina G20, pozostávajúca z dvadsiatich najväčších ekonomík sveta, má podľa Guterresa najlepšiu pozíciu na založenie pracovnej skupiny na financovanie a realizáciu očkovania na celom svete - ponúkol jej plnú podporu OSN. "Ak dovolíme, aby sa vírus na globálnom Juhu šíril ako lesný požiar, bude mutovať znova a znova," povedal Guterres. "Nové varianty sa môžu stať nákazlivejšími, smrteľnejšími a môžu ohroziť účinnosť súčasných vakcín a diagnostiky," povedal a dodal, že by sa tým mohla výrazne predĺžiť pandémia.

Viac o téme: PlánOčkovanieVakcínaOSNKoronavírusAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu