Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS V Poľsku pribudlo hrozivo veľa nových prípadov: Potvrdili takmer 200 úmrtí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Poľsko zaznamenalo za posledných 24 hodín 5178 nových prípadov nákazy koronavírusom a 196 úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva, informovala agentúra PAP.

Poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski upozornil, že počet prípadov je na vzostupe, pričom za posledný deň podľa neho pribudlo o 1000 viac prípadov infekcie než pred týždňom. Poľsko od vypuknutia pandémie zaznamenalo celkovo 1.596.673 prípadov nákazy, pričom ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine 41.028 ľudí. S potvrdenou nákazou koronavírusom je v Poľsku aktuálne hospitalizovaných 12.318 ľudí a ďalších 139.469 osôb je v karanténe. Z nákazy sa doteraz vyliečilo 1.352.443 ľudí.

Proti ochoreniu COVID-19 dosiaľ v krajine zaočkovali 2.159.146 ľudí. S vakcináciou sa v Poľsku podobne ako vo väčšine ostatných členských krajín EÚ začalo 27. decembra, pričom medzi prvými zaočkovali zdravotníkov. Koncom januára začali v krajine očkovať aj ľudí nad 80 rokov. V Poľsku od 12. februára na dva týždne skúšobne otvorili hotely, kiná, divadlá, plavárne a športoviská vrátane lyžiarskych stredísk. Maximálna obsadenosť ubytovacích zariadení však nesmie presiahnuť 50 percent. Reštaurácie môžu jedlo ponúkať len formou osobného odberu alebo donášky. Otvorené taktiež môžu byť obchodné centrá a niektoré kultúrne inštitúcie.

V dôsledku uvoľnenia obmedzení zaplavili cez víkend poľské lyžiarske strediská turisti - na cestách vedúcich k nim sa tvorili dlhé zápchy a početné rady vznikali i na zjazdovkách. V obľúbenom stredisku v Zakopanom sa v nedeľu konal svetový pohár v skokoch na lyžiach, čo prilákalo mnohých turistov. Na televíznych záberoch bolo vidieť na tamojšej nákupnej ulici početné skupiny spievajúcich a tancujúcich ľudí bez rúšok, ktorí nedodržiavali vzájomné odstupy. Polícia udelila podľa ministra Niedzielského viac ako 100 pokút. Vláda následne v pondelok avizovala, že zvažuje opätovné sprísnenie opatrení. Hovorca vlády Piotr Müller však v utorok informoval, že rozhodnutie v tejto veci nepadne skôr než na budúci týždeň. Rozsah možných nových obmedzení bude závisieť od údajov z tohto týždňa.

Viac o téme: úmrtiaPoľskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu