Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kritik Pekingu na slobodu nepôjde: Súd odmietol prepustiť magnáta Jimmyho Laia na kauciu

Zadržaný Jimmy Lai
Zadržaný Jimmy Lai (Zdroj: SITA/AP Photo)

HONGKONG - Hongkonský najvyšší súd odmietol v utorok prepustiť na kauciu hongkonského prodemokratického mediálneho magnáta Jimmyho Laia. Informovala o tom agentúra AFP.

Jimmy Lai (v čínštine Li Č'-jing), otvorený kritik Pekingu, patrí k najznámejším osobnostiam, ktoré obžalovali na základe nového zákona o národnej bezpečnosti, ktorý Čína v Hongkongu zaviedla koncom júna minulého roka v snahe umlčať disidentov.

Laia (73) zatkli vlani začiatkom decembra v súvislosti s obvineniami z podvodu. Tie sa týkajú prenájmu budovy jeho novín Apple Daily, ktoré sú najčítanejším denníkom v Hongkongu a patria medzi tvrdých kritikov čínskeho režimu.

Obžalovali ho 11. decembra na základe čínskeho bezpečnostného zákona z "tajnej dohody s cudzou krajinou alebo s vonkajšími elementmi s cieľom ohroziť národnú bezpečnosť". Magnáta po 20 dňoch vo väzbe prepustili za prísnych podmienok na kauciu desať miliónov hongkonských dolárov (1,05 mil. eur). Podľa AFP mal zakázané vychádzať z domu, zverejňovať príspevky na sociálnych sieťach, vydávať vyhlásenia, hovoriť s médiami či zahraničnými predstaviteľmi.

Súd o niekoľko dní poslal Laia opätovne do väzby, keď podporil žiadosť prokuratúry a zamietol mu kauciu. Prokuratúra tvrdila, že pri uplatňovaní článku 42 nového bezpečnostného zákona mohlo dôjsť k pochybeniu zo strany sudcu nižšej inštancie. Podľa tohto článku by prepustenie na kauciu nemalo byť povolené, pokiaľ sudca neuzná, že existujú dostatočné dôkazy, že sa obžalovaný znova nedopustí podobného činu.

Viac o téme: KauciaZamietnutieMediálny magnátČínaHongkongJimmy LaiBezpečnostný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu