Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nemecko, Švédsko a Poľsko recipročne vyhostili ruských diplomatov

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Nemecko, Švédsko a Poľsko v pondelok oznámili, že každá z krajín recipročne vyhostí ruského diplomata. K tomuto kroku pristúpili po tom, ako Moskva v piatok vyhostila troch diplomatov z Poľska, Nemecka a zo Švédska za účasť na nepovolených demonštráciách na podporu uväzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že rozhodnutie Ruska vyhostiť európskych diplomatov vrátane zamestnancov nemeckého veľvyslanectva v Moskve "nebolo nijako opodstatnené". Dodalo, že recipročné vyhostenie ruského diplomata z Nemecka bolo prijaté v úzkej spolupráci s poľskou a švédskou diplomatickou službou.

Švédsko v reakcii na predošlé kroky Moskvy uviedlo, že "dôrazne odmieta ruské tvrdenia, že by sa diplomat zúčastnil na protestoch v Rusku". Krok Moskvy v piatok odsúdila aj Varšava a tiež francúzsky prezident Emmanuel Macron a šéf európskej diplomacie Josep Borell.

Prokremeľská televízia odvysielala film o Navaľného bývaní v Nemecku

Prokremeľská televízia Rossija 1 odvysielala reportáž o vile, ktorú si počas doliečovania po pokuse o otravu bojovou látkou novičok údajne prenajal v Nemecku ruský opozičný politik a bloger Alexej Navaľnyj. Reagovala tak na investigatívny film o údajnom paláci prezidenta Vladimira Putina na čiernomorskom pobreží, ktorý nedávno zverejnil Navaľnyj. Podľa reportáže stanice Rossija 1 si Alexej Navaľnyj počas doliečovania prenajímal vilu v najprestížnejšej časti nemeckého mesta Freiburg, informoval v pondelok spravodajský portál Meduza.io.

Majiteľom vily je architekt pôvodom z poľského prístavu Gdaňsk, ten ruskému štábu ukázal aj spoločnú fotografiu s Navaľným. Reportáž ruskej televízie sprevádzajú pomerne štipľavé komentáre jej autorky, ale aj prestrihy z Navaľného filmu o Putinovom paláci. Ide o dvojposchodovú vilu vo Freiburgu s rozlohou viac ako 300 metrov štvorcových. Na prízemí je priestranná obývacia izba s dvoma pohovkami a televízorom, ako aj dve spálne s terasou a kuchyňa. V kúpeľni je vírivka. K domu patrí aj bazén 10x5 metrov. Na prvom poschodí sú dve obývacie izby s balkónmi, jedna s kachľami a krbom, druhá s jedálenským stolom, kuchyňa, šatňa "vo francúzskom štýle", tri spálne, dve kúpeľne a WC pre hostí.

Deň bývania v tejto vile stojí 530 eur bez zálohy, platí sa v hotovosti, uviedla Rossija 1. Navaľnyj v nej podľa televízie žil takmer dva mesiace - až do svojho odchodu do Ruska. Iba na bývanie tak minul viac ako 30.000 eur. Televízia Rossija 1 vo svojej reportáži odvysielanej v rámci relácie Správy týždňa s Dmitrijom Kiseľovom ukázala aj štúdio Black Forest Studios, kde sa podľa nej vyrábal film o Putinovom paláci. Zamestnanci štúdia však odmietli odpovedať na otázky ruského TV štábu. Tomu sa podarilo zistiť, že v štúdiu na Navaľného filme pracoval tím 20 ľudí, ktorých si najal na týždeň. Film o Putinovi však vznikal dlhšie, Navaľnyj si prenájom štúdia predĺžil o ďalší týždeň. Za prenájom vily a výrobu filmu Navaľnyj podľa odhadov štábu Rossija 1 musel spolu zaplatiť okolo milióna eur. Autorka reportáže si kladie otázku, kde na to "oficiálne nezamestnaný bloger Navaľnyj vzal".

Z výrokov, ktoré zazneli v reportáži si robia žarty

Kiseľov, považovaný aj za "hlas Kremľa" či hlavného kremeľského propagandistu, následne, už z TV štúdia Rossije 1, divákom vysvetlil, že "pseudodokumentárnemu filmu o pseudopaláci Putina" sa venovali "tajné služby USA, Británie a Nemecka". Ich cieľom podľa Kiseľova bolo "uškodiť osobne Putinovi ako prezidentovi i Rusku". Kiseľov skonštatoval, že "Putin má podporu Rusov", čo sa - ako poznamenal ironicky - "našim priateľom nepáči, preto financujú investigatívne portály ako Bellingcat". Bellingcat je jedným z portálov, ktoré sa už v minulosti podieľali na vyšetrovaní viacerých podozrení týkajúcich sa ruských tajných služieb.

Meduza.io informovala, že po odvysielaní spomínanej relácie televízie Rossija 1 sa na sociálnych sieťach v Rusku objavilo množstvo meme, v ktorých si ich autori robia žarty z výrokov, ktoré zazneli v reportáži o Navaľného "vile" vo Feiburgu. Autorka reportáže totiž vyzdvihovala ako luxus aj bežný servis, aký krátkodobým nájomcom poskytujú prenajímatelia bytov či domov: pripravenú misu s čerstvým ovocím, porciovaný čaj i fľašu vína - podľa diskutérov údajne v cene 2.50 eura. Diskutujúci zároveň upriamili pozornosť i na to, že na "rozdiel od Putinovho paláca" v Navaľným prenajatej vile nikde nebadať pleseň. Navaľného film o Putinovom paláci sa objavil na internete krátko po jeho zadržaní po návrate z liečenia v Nemecku a podľa mnohých analytikov prispel k tomu, že zhromaždenia na Navaľného podporu, ktoré sa konali 23. a 31. januára, mali masový charakter.

Majiteľ vily sa obrátil na políciu

Majiteľ vily v nemeckom Freiburgu, ktorú si počas rekonvalescencie prenajal ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj, tvrdí, že štáb ruskej televízie Rossija 1 sa do nej dostal podvodom, keď si objekt prenajal pod cudzím menom na víkendový pobyt. Informoval o tom v pondelok spravodajský portál Meduza.io. Ruský štáb tam pritom nakrútil reportáž o údajnom luxuse, ktorý si Navaľnyj ako "oficiálne nezamestnaný bloger" sotva mohol dovoliť, keďže nájomné za zhruba dva mesiace bolo okolo 30.000 eur.

Reportáž Rossije 1 mala byť reakciou na investigatívny film, ktorý o údajnom paláci prezidenta Vladimira Putina na čiernomorskom pobreží nakrútil a na internete zverejnil Navaľnyj a jeho tím. Majiteľ domu vo Freiburgu, ktorého meno nebolo zverejnené, pre ruskú televíziu Dožď uviedol, že štáb Rossije 1 si vilu prenajal na víkend vydávajúc sa za turistov z Belgicka. Autorka reportáže, novinárka a vojnová reportérka Anastasja Popovová, pritom používala priezvisko Bourtová, ktoré má tiež uvedené v pase, napísal portál Meduza.io.

Majiteľ objektu tvrdí, že netušil, že ide o ruských novinárov. Poznamenal, že zábery s ním filmový štáb natáčal zrejme skrytou kamerou. Po odvysielaní reportáže sa majiteľ domu obrátil na nemecké orgány činné v trestnom konaní, pretože natáčanie skrytou kamerou je v Nemecku trestné. Pre TV Dožď to uviedol šéf volebného štábu Alexeja Navaľného Leonid Volkov.

Poľsko iniciovalo konferenciu o Navaľnom, hovorilo sa aj o sankciách voči Rusku

Predstavitelia poľskej vlády v pondelok zorganizovali videokonferenciu, na ktorej sa zúčastnili zástupcovia EÚ a ďalších krajín, ako aj dvaja spolupracovníci ruského opozičného politika Alexeja Navaľného - šéf jeho volebného štábu Leonid Volkov a výkonný riaditeľ protikorupčnej nadácie FBK Vladimir Ašurkov. Informoval o tom spravodajský portál Meduza.io. Podľa agentúry Reuters sa na dvojhodinovej videokonferencii zúčastnili zástupcovia štátov Európskej únie, Británie, USA, Kanady a Ukrajiny. Predmetom diskusie bola politika voči Rusku vrátane uvalenia sankcií. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v reakcii pre televíziu Rossija 1 podľa agentúry Interfax uviedla, že "naši západní takzvaní partneri ... pokračujú v absolútne nezákonnom, nelegitímnom a agresívnom útoku voči nám".

Vzťahy medzi Ruskom a krajinami EÚ sa výrazne zhoršili pre kauzu Navaľného. Ten bol nedávno po návrate z Nemecka, kde sa liečil po otrave bojovou látkou novičok, odsúdený na dva roky a osem mesiacov väzenia v kauze, v ktorej mu súd v roku 2014 vymeral podmienečný trest odňatia slobody. Zámienkou pre obnovenie konania bolo tvrdenie Federálnej služby pre výkon trestu, že Navaľnyj opakovane nechodil na stretnutia s probačným úradníkom, ktoré mu určil súd. V reakcii na Navaľného zadržanie na moskovskom letisku ihneď po návrate z Nemecka sa v Rusku 23. a 31. januára konali masové zhromaždenia na jeho podporu. Podľa Ruska sa na nich zúčastnili aj diplomati západných štátov. Moskva toto ich konanie kritizovala a 5. februára oznámila, že vyhosťuje diplomatov zo Švédska, Poľska a Nemecka. Všetky tieto tri štáty v pondelok informovali, že recipročne takisto vyhostili po jednom ruskom diplomatovi.

Po Navaľného vzatí do väzby zverejnil výkonný riaditeľ FBK Ašurkov zoznam ôsmich ľudí, na ktorých Navaľnyj navrhol uvaliť sankcie. Na zozname sú aj miliardári Ališer Usmanov a Roman Abramovič. Európsky parlament už predtým vyzval členské štáty EÚ, aby za stíhanie Navaľného uvalili sankcie na ruských oligarchov a osoby pohybujúce sa v bezprostrednom okolí prezidenta Vladimira Putina. Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ budú o Navaľného kauze diskutovať na svojej schôdzke 22. februára, kde im správu o výsledku svojej minulotýždňovej návštevy v Moskve podá šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Ten sa stal terčom kritiky zo strany niektorých poslancov EP za prílišnú mäkkosť a ústretovosť voči Rusku. Ozvali sa aj výzvy, aby Borrell podal demisiu, dodala agentúra Reuters. Borrell sa však bráni tým, že jeho cesta do Moskvy bola potrebná a s Ruskom aj v tejto situácii treba viesť dialóg.

Viac o téme: DiplomatiVyhostenieRuskoAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu