Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poľské úrady stíhajú organizátorku protestov proti sprísneniu interrupcií

Poľský prezident Andrzej Duda
Poľský prezident Andrzej Duda (Zdroj: SITA/AP/Beata Zawrzal)

VARŠAVA - Poľské úrady začali trestné stíhanie proti líderke mimovládnej organizácie Štrajk žien, ktorá organizuje protesty proti sprísneniu legislatívy v oblasti vykonávania interrupcií. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na poľskú prokuratúru.

Marta L. čelí obvineniam z napadnutia policajta počas demonštrácie, ako aj vytvárania epidemiologického rizika pre účastníkov protestov, ktoré sama organizovala. Okrem toho bola obvinená z toho, že počas rozhlasového rozhovoru verejne schvaľovala trestné činy niektorých protestujúcich vrátane ničenia fasád budov či narúšania bohoslužieb. V prípade usvedčenia hrozí Marte L. až osem rokov odňatia slobody.

V Poľsku je od 27. januára nelegálne vykonanie interrupcií v prípade vývojových chýb plodu. V tento deň totiž poľská pravicová vláda zapísala do zbierky zákonov verdikt tamojšieho ústavného súdu, ktorý vlani v októbri rozhodol, že interrupcie z dôvodu nezvratných vývojových chýb plodu sú protiústavné. Vývojové chyby plodu zahŕňajúce rozsiahle spektrum poškodenia od Downovho syndrómu až po smrteľné choroby boli pritom v roku 2019 dôvodom pre takmer všetky z 1110 legálnych interrupcií vykonaných v Poľsku.

Kroky poľskej vlády znamenajú takmer úplný zákaz interrupcií, ktoré sa po novom budú môcť vykonávať už len v prípadoch, ak tehotenstvo ohrozuje život či zdravie matky alebo je dôsledkom protiprávneho konania, ako napríklad znásilnenia či incestu. Hnev protestujúcich sa zameriava najmä na konzervatívnu vládnu stranu Právo a spravodlivosť (PiS). Tá má totiž značný vplyv na poľský ústavný súd, ktorý sprísnenie legislatívy presadil, poznamenala DPA.

Viac o téme: ProtestyInterrupciePoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu