Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Spojené štáty prisľúbili Ukrajine pokračujúcu hospodársku a vojenskú pomoc

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken prisľúbil, že Spojené štáty budú počas úradovania novej administratívy prezidenta Joea Bidena pokračovať v poskytovaní hospodárskej a vojenskej pomoci Ukrajine.

Blinken v telefonickom rozhovore s ukrajinským rezortným partnerom Dmytrom Kulebom v pondelok "zdôraznil silnú nadstranícku podporu pre Ukrajinu, ako aj prioritu, ktorú USA kladú na suverenitu Ukrajiny, jej územnú celistvosť a euroatlantické ambície", uviedol americký rezort diplomacie vo vyhlásení, z ktorého v utorok citovala stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

"Minister sa zaviazal pokračovať v silnej americkej hospodárskej a vojenskej pomoci Ukrajine," dodalo zmienené ministerstvo, zatiaľ čo pracuje na diplomatickom riešení ruskej agresie na východe Ukrajiny a na Krymskom polostrove. Blinken tiež vyzval Kyjev, aby pokračoval v boji proti korupcii a napredoval pri implementácii zásad právneho štátu a ekonomických reforiem. Obaja ministri diskutovali aj o koronavírusovej pandémii.

Ukrajina sa spolieha na podporu zo strany USA vo svojich sporoch s Moskvou odvtedy, ako Rusko v roku 2014 ilegálne anektovalo Krym a začalo podporovať proruských separatistov vo východoukrajinskom regióne Donbas.

Viac o téme: UkrajinaVojenská pomocSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu