Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ukrajina uvalila sankcie na ruských činiteľov a troch francúzskych europoslancov

Europarlament
Europarlament (Zdroj: TASR/AP)

KYJEV - Ukrajina v stredu uvalila sankcie na 23 ruských predstaviteľov a troch francúzskych poslancov Európskeho parlamentu. Dôvod zavedenia sankcií voči francúzskym europoslancom ukrajinské úrady neuviedli, vlani však bez povolenia Kyjeva navštívili Ruskom anektovaný polostrov Krym, informuje agentúra AFP.

Na sankčnom zozname ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) sa okrem francúzskych europoslancov Virginie Joronovej, Jeana-Lina Lacapella a Philippa Oliviera, ktorí patria k členom krajne pravicovej frakcie Identita a demokracia (ID), nachádzajú aj predstavitelia ruského ministerstva vnútra a viacerých bezpečnostných zložiek. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvalenie sankcií potvrdil podpísaním dekrétu ešte v utorok večer. Sankčný zoznam bol neskôr zverejnený na jeho oficiálnej webovej stránke.

Sankcie voči francúzskym politikom zahŕňajú okrem iného zmrazenie ich majetku zákaz vstupu na ukrajinské územie. Na sankčnom zozname je aj na viac ako 80 ruských firiem a médií vrátane štátnej tlačovej agentúry TASS a štátom kontrolovaný mediálny holding Rossija segodňa (Rusko dnes). Rusko zabralo územie Krymského polostrova vo februári 2014 a nasledujúci mesiac ho po spornom referende, ktoré Ukrajina ani Západ neuznali, pričlenilo k svojmu územiu. Kyjev krátko na to zakázal cestovanie na Krym s výnimkou prechodu cez pozemné hranice s Ukrajinou, avšak Rusko v roku 2018 otvorilo cestný a železničný most, ktorý spája ruskú pevninu s Krymským polostrovom. Na Krym sa je z Ruska možné dostať aj letecky.

Viac o téme: SankcieEuroposlanciRuskoFrancúzskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu