Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Žena sa natáčala počas aerobiku na VIDEO: Nevšimla si, že za ňou sa odohráva vojenský prevrat!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: FB/Khing Hnin Wai)

NEPJITO - V Mjanmarsku sa objavilo zaujímavé video, ktoré zachytáva začiatok vojenského prevratu, ku ktorému došlo včera. Učiteľka telesnej výchovy Khing Hnin Wai si práve natáča svoje cvičenie v hlavnom meste Nepjito (za ňou je vidno časť budovy parlamentu) a zatiaľ čo cestu blokujú obrnené nákladné vozidlá a vojaci, na scéne sa vynorí kolóna policajných a vojenských áut.

MIMORIADNE Vojenský prevrat v Mjanmarsku: Armáda zadržala vládu, vyhlásila výnimočný stav

Mladá žena tancuje počas optimistickej hudby a pokračuje aj vtedy, ked kolóna prejde zátarasami, stočí sa smerom k parlamentu a armáda nakoniec získa úplnu kontrolou nad vládou v krajine. Niektorí používatelia internetu boli presvedčení, že zábery sú nafingované, no nakoniec sú možno predsa len originálne.

Žena sa natáčala počas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Khing Hnin Wai)

Khing Hnin Wai nahrala video na sociálnu sieť Facebook, kde sa pravidelne o svoje cvičenie aerobiku delí so svojomi sledovateľnmi. Po tom, čo sa zábery stali virálnymi, zverejnila aj zbierku ďalších videí, ktoré boli zaznamenané na rovnakom mieste a vysvetlila, že budovu parlamentu používala ako kulisu posledných 11 mesiacov.

V príspevku Wai naznačila, že vedela, že sa niečo za ňou deje, keď zábery v pondelok nakrúcala, ale význam diania jej bol zrejmý až neskôr. Niektorí komentujúci podľa portálu Mail Online poukázali na to, že pieseň, na ktorú sa hýbe, sa volá Ampun Bang Jago, čo je indonézska fráza, ktorá sa často používa ako výsmech arogantným vojenským vodcom. Podľa nich tak Wai mohla tušiť, o čo ide a výberom piesne si robila žarty. To však žena na Facebooku poprela s tým, že video nezverejnila „ako žart“ alebo „aby sa stala celebritou“.

Výnimočný stav na jeden rok

Mjanmarská televízia, ktorú vlastnia ozbrojené sily, informovala, že armáda vyhlásila v pondelok v Mjanmarsku výnimočný stav, ktorý bude trvať jeden rok. Moc v krajine prevzal jej hlavný veliteľ generál Min Aun Hlain.

Mjanmarská polícia v rúškach
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Aung Shine Oo)

Dôvodom prevzatia moci armádou je podľa vyhlásenia ozbrojených síl čiastočne zlyhanie vlády v reakcii na tvrdenia armády o podvodoch vo voľbách z novembra minulého roku a neschopnosť odložiť voľby kvôli kríze vyvolanej pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

Žena sa natáčala počas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Prevrat odsúdili viaceré organizácie a krajiny vrátane OSN, EÚ, Británia, USA a Austrálie. Americký prezident Joe Biden vyzval v pondelok mjanmarskú armádu, aby okamžite odovzdala moc. Zároveň nariadil preskúmanie situácie a zváženie opätovného uvalenia sankcií, zrušených po prechode krajiny na demokraciu.

Viac o téme: PrevratMjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu