Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNE Vojenský prevrat v Mjanmarsku: Armáda zadržala vládu, vyhlásila výnimočný stav

Čo bude ďalej? Zobraziť galériu (15)
Čo bude ďalej? (Zdroj: SITA/AP Photo/Aung Shine Oo)

NEPJITO - V Mjanmarsku prebieha vojenský prevrat. Konštatovala to v pondelok agentúra AP po tom, čo armáda skoro ráno miestneho času zadržala de facto premiérku Aun Schan Su Ťij a ďalších popredných predstaviteľov jej vládnucej strany Národná liga za demokraciu (NLD).

Generál Min Aun Hlain
Zobraziť galériu (15)
Generál Min Aun Hlain  (Zdroj: SITA/AP Photo/Aung Shine Oo, File)

Medzi zadržanými je podľa hovorcu NLD okrem Su Ťij aj mjanmarský prezident Win Mjin. "Chcem povedať našim občanom, aby nereagovali unáhlene a konali v súlade so zákonom," uviedol hovorca pre agentúru Reuters. Dodal, že predpokladá, že aj on bude zadržaný.

Armáda vyhlásila v pondelok v Mjanmarsku výnimočný stav, ktorý bude trvať jeden rok. Moc v krajine prevzal jej hlavný veliteľ generál Min Aun Hlain. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie televízie, ktorú vlastnia ozbrojené sily. Podľa vyhlásenia armády je tento krok potrebný na zachovanie "stability" štátu. Armáda zároveň obvinila volebnú komisiu, že sa nezaoberala "obrovskými nezrovnalosťami", ku ktorým došlo vo vlaňajších novembrových voľbách.

Mjanmarská premiérka Aun Schan Su Ťij
Zobraziť galériu (15)
Mjanmarská premiérka Aun Schan Su Ťij  (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong, File)

AP a ďalšie svetové médiá informujú, že v hlavnom meste Nepjito, kde sa mal v pondelok na svojom ustanovujúcom zasadnutí zísť nový mjanmarský parlament, ktorý vzišiel z novembrových volieb, nefungujú telefonické linky ani internet a nie je možné skontaktovať sa s centrálou NLD. 

Štátny telerozhlas MRTV na Facebooku uviedol, že jeho vysielanie je prerušené pre technické problémy. Podľa BBC sa v uliciach hlavného mesta Nepjito a bývalej metropoly Rangún pohybujú vojaci. Tí tiež zadržali viacerých regionálnych politikov. Podľa mimovládnej organizácie NetBlocks, ktorá monitoruje kybernetickú bezpečnosť a dianie na internete, konektivita v Mjanmarsku sa začala znižovať okolo 03.00 h miestneho času a do 07.00 h dosiahla len 50 percent obvyklej úrovne.

Premiérka Aun Schan Su Ťij (vpravo)
Zobraziť galériu (15)
Premiérka Aun Schan Su Ťij (vpravo)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Aung Shine Oo)

Ľudia zaplavili trhovisko v Rangúne, aby sa zásobili jedlom a ďalšími základnými potrebami, zatiaľ čo iní vytvorili dlhé fronty pred bankomatmi, aby si vybrali hotovosť.

MIMORIADNE Vojenský prevrat v
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/Andrew Nachemson via AP)

Niektorí začali dávať dole červené vlajky NLD, ktorými mali ozdobené domy a podniky. Barmské banky sa dohodli, že dnes dočasne zrušia všetky finančné služby kvôli zlému internetovému spojeniu, uviedol vo vyhlásení Zväz barmských bankárov.

Armáda sľubuje slobodné voľby

Mjanmarská armáda v pondelok vyhlásila, že po uplynutí ročného výnimočného stavu v krajine usporiada nové voľby a odovzdá moc ich víťazovi.

MIMORIADNE Vojenský prevrat v
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR/AP)

 "Budeme vykonávať skutočnú pluralitnú demokraciu... úplne vyváženú a spravodlivú," uviedla mjanmarská armáda na sociálnej sieti Facebook. Politickej moci sa údajne vzdá po tom, ako "sa uskutočnia slobodné a spravodlivé všeobecné voľby a skončí platnosť výnimočného stavu".

MIMORIADNE Vojenský prevrat v
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP)

Strana premiérky vyzýva obyvateľov, aby vzdorovali vojenskému prevratu

Národná liga za demokraciu (NLD) vedená de facto premiérkou Aun Schan Su Ťij vyzýva obyvateľov krajiny, aby sa postavili proti pondelkovému "prevratu" a proti akémukoľvek návratu k "vojenskej diktatúre".

Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré sa v pondelok objavilo na facebookovej stránke Aun Schan Su Ťij. Píše sa ňom tiež, že kroky armády sú neoprávnené a sú v rozpore s ústavou a vôľou voličov. Podľa agentúry AP zatiaľ nebolo možné potvrdiť, kto správu zverejnil, keďže členovia NLD neprijímali telefónne hovory.

"Kroky vykonané armádou sú činy s cieľom uvrhnúť krajinu späť do diktatúry," uvádza sa vo vyhlásení, pod ktorým je meno Su Ťij, ale nie jej podpis. "Vyzývam obyvateľov, aby to neprijali, aby reagovali a bezvýhradne protestovali proti prevratu vykonanému armádou."

Zatknutie ďalších známych osobností

Na facebooku sa objavilo video, na ktorom vojaci zrejme zatýkajú poslankyňu Pa Pa Han. Na záberoch jej manžel prosí mužov vo vojenských uniformách, zatiaľ čo sa ho okolo krku drží plačúce dieťa.

Internetový spravodajský server Irrawady News informoval, že armáda v skorých ranných hodinách zadržala tiež celý rad známych barmských osobností, medzi ktorými je filmár Min Tchin Ko Ko Ťi, spisovateľ Maun Tha Čjou a niekoľko vodcov študentských prodemokratických protestov z roku 1988.

MIMORIADNE Vojenský prevrat v
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/The Military True News Information Team via AP)

Napätie medzi civilnou vládou a armádou

Zadržanie predstaviteľov NLD je vyvrcholením stupňujúceho sa napätia medzi civilnou vládou a vplyvnou armádou. Tá poukazuje na rozsiahle nezrovnalosti v novembrových voľbách, v ktorých NLD získala 396 kresiel v 476-miestnom parlamente. V Mjanmarsku sa iba pred desaťročím skončila takmer 50-ročná vláda vojenskej junty; krajina sa riadi ústavou navrhnutou juntou v roku 2008, ktorá delí moc medzi civilnú vládu a generálov. Pre armádu je vyhradených 25 percent z celkového počtu kresiel a niekoľko kľúčových ministerských pozícií. Armáda tiež môže vyhlásiť výnimočný stav.

Mjanmarská polícia v rúškach
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Aung Shine Oo)

Voľby z 8. novembra 2020 boli len druhé od skončenia vojenskej diktatúry v roku 2011. Armáda však ich výsledok spochybnila a na najvyšší súd podala sťažnosti na prezidenta krajiny predsedu volebnej komisie. Tá obvinenia z podvodov minulý týždeň odmietla. Obavy z vojenského prevratu vzrástli po tom, ako hlavný veliteľ armády Min Aun Hlain v stredu uviedol, že ústava by sa mohla za určitých okolností "zrušiť", ak sa zákony nebudú dodržiavať.

MIMORIADNE Vojenský prevrat v
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thein Zaw)

V sobotu však armáda poprela, že by hrozila prevratom a obvinila nemenované organizácie a médiá zo skresľovania svojho postoja a vytrhnutia generálových slov z kontextu. Od získania nezávislosti od Británie v roku 1948 došlo v Mjanmarsku k dvom vojenským prevratom — v rokoch 1962 a 1988. Aun Schan Su Ťij, nositeľka Nobelovej ceny za mier, strávila 20 rokov v domácom väzení, kým ju armáda v roku 2010 neprepustila.

Svet reaguje

Spojené štáty, Austrália a OSN vyjadrili znepokojenie z najnovšieho vývoja v Mjanmarsku, kde tamojšia armáda vyhlásila v pondelok rok trvajúci výnimočný stav a zadržala popredných predstaviteľov civilnej vlády. "USA sú proti každému pokusu zmeniť výsledok nedávnych volieb alebo zamedziť prechodu Mjanmarska k demokracii a zasiahnu voči zodpovedným osobám, ak tieto kroky neodvolajú," cituje agentúra AFP z vyhlásenia hovorkyne Bieleho domu Jen Psakiovej.

Podľa amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena musí armáda "rešpektovať vôľu obyvateľov Mjanmarska, ktorú vyjadrili 8. novembra v demokratických voľbách ". "Spojené štáty stoja pri obyvateľoch Mjanmarska v ich snahách o demokraciu, slobodu, mier a rozvoj," uviedol ďalej Blinken s tým, že americký prezident Joe Biden bol o najnovšej situácii v Mjanmarsku informovaný. Austrálska ministerka zahraničných vecí Marise Payneová vyzvala mjanmarskú armádu, aby "rešpektovala zákony, riešila spory zákonnými mechanizmami a okamžite prepustila všetkých civilných lídrov a ďalšie nezákonne zadržané osoby".

Antony Blinken
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Generálny tajomník OSN António Guterres podľa svojho hovorcu Stephana Dujarrica "dôrazne odsudzuje" zadržanie de facto premiérky Aun Schan Su Ťij, prezidenta Win Mjina a ďalších politikov, ku ktorému došlo v deň ustanovujúceho zasadnutia nového mjanmarského parlamentu. "Tento vývoj predstavuje vážnu ranu pre demokratické reformy v Mjanmarsku," konštatoval Dujarric. Novembrové voľby poskytli Národnej lige za demokraciu (NLD), ktorú vedie Su Ťij, silný mandát, "odrážajúci jasnú vôľu obyvateľov Mjanmarska pokračovať v ťažko získanej ceste demokratických reforiem". Guterres prostredníctvom svojho hovorcu vyzval armádu, aby "rešpektovala vôľu ľudu" a "dodržiavala pravidlá demokracie a všetky spory riešila pokojným dialógom".

Bezpečnostná rada OSN sa plánovala vo štvrtok zaoberať Mjanmarskom na zasadaní, na ktorom mala byť prítomná aj osobitná vyslankyňa OSN pre túto krajinu Christine Schranerová Burgenerová. Toto zasadnutie by sa teraz mohlo vzhľadom na najnovší vývoj uskutočniť skôr, uviedol nemenovaný diplomat pre agentúru AFP.

MIMORIADNE Vojenský prevrat v
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thein Zaw)

Apel Japonska, pre Thajsko a Filipíny je to vnútorná záležitosť

Japonsko dnes apelovalo na Mjanmarsko, aby neprerušovalo demokratický vývoj v krajine. "Je dôležité, aby príslušné strany vyriešili situáciu pokojne dialógom a v súlade s demokratickým procesom," uviedol hlavný tajomník japonskej vlády Kacunobu Kató. Podobne sa vyjadril aj Singapur a India, ktorých ministerstvá zahraničia tiež vyzvali k dialógu a demokratickému riešeniu.

Správy o dianí v Mjanmarsku sa objavili aj v Tokiu.
Zobraziť galériu (15)
Správy o dianí v Mjanmarsku sa objavili aj v Tokiu.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko)

Indonézia v pondelok vyzvala všetky strany v Mjanmarsku, aby sa držali demokratických princípov a ústavnej vlády. "Všetky volebné rozpory by mali byť vyriešené v súlade s existujúcimi právnymi mechanizmami," uviedlo vo vyhlásení indonézske ministerstvo zahraničia.

MIMORIADNE Vojenský prevrat v
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thein Zaw)

Thajský vicepremiér Pravit Vongsuvan na otázku novinárov ohľadom prevratu v Mjanmarsku odpovedal, že je to "ich vnútorná záležitosť". V rovnakom zmysle sa vyjadrili aj Filipíny, ktoré majú väčšiu obavu o bezpečie svojich obyvateľov v Mjanmarsku, než o samotné dianie v krajine. "Udalosti v Mjanmarsku sú vnútornou záležitosťou, do ktorej sa nebudeme miešať," uviedol hovorca prezidentského úradu.

Puč odsúdili aj EÚ a Británia

Predseda Európskej rady Charles Michel a britský premiér Boris Johnson udalosti v Mjanmarsku rázne odsúdili a vyzvali tamojšiu armádu, aby prepustila všetkých neprávom zadržaných ľudí.

Boris Johnson
Zobraziť galériu (15)
Boris Johnson  (Zdroj: SITA/AP)

"Dôrazne odsudzujem puč v Mjanmarsku a vyzývam armádu, aby prepustila všetkých ľudí, ktorí boli nezákonné zadržaní počas razií po celej krajine," napísal Michel na sociálnej sieti Twitter. "Výsledky volieb musia byť rešpektované a musí sa obnoviť demokratický proces," dodal. Rovnaký postoj zaujali aj šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a predsedníčka Európskej Komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

Čína je zdržanlivá, Česi majú jasný odkaz

Čínske ministerstvo zahraničných vecí prevrat v Mjanmarsku priamo neodsúdilo, ale vyjadrilo nádej, že sa "sa podarí konflikt (v tejto krajine) vyriešiť v ústavnom a právnom rámci, ktorý zaisťuje politickú a sociálnu stabilitu".

Česko odsudzuje vojenský prevrat v Barme, uviedlo na twitteri ministerstvo zahraničných vecí. Zároveň vyjadrilo podporu legitímnemu vedeniu krajiny a vyzvalo na okamžité prepustenie zadržaných a k rešpektu výsledkov novembrových parlamentných volieb.

Komisárka OSN pre ľudské práva žiada ochrániť demokraciu v Mjanmarsku

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová uviedla, že štáty by mali prísť na pomoc krehkej demokracii v Mjanmarsku, kde tamojšia armáda vyhlásila v pondelok rok trvajúci výnimočný stav a zadržala popredných predstaviteľov civilnej vlády.

"Som vážne znepokojená v súvislosti so situáciou v Mjanmarsku," cituje agentúra DPA z vyhlásenia Bacheletovej, ktorá vyzvala na okamžité prepustenie desiatok zadržaných politických lídrov, aktivistov a novinárov. Bacheletová zároveň vyzvala "všetky vplyvné štáty, aby podnikli kroky s cieľom zabrániť rozpadnutiu krehkej demokracie a ľudských práv, ktoré Mjanmarsko získalo počas prechodu krajiny od vlády vojenskej junty".

Mjanmarská televízia, ktorú vlastnia ozbrojené sily, v pondelok informovala, že armáda vyhlásila v pondelok v krajine výnimočný stav, ktorý bude trvať jeden rok. Moc v krajine prevzal jej hlavný veliteľ generál Min Aun Hlain.

Dôvodom prevzatia moci armádou je podľa jej vyhlásenia čiastočne zlyhanie vlády v reakcii na tvrdenia ozbrojených síl o podvodoch vo voľbách z novembra minulého roka a neschopnosť odložiť voľby z dôvodu krízy vyvolanej pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

Biden vyzval armádu, aby sa vzdala moci, uvažuje aj o sankciách

Americký prezident Joe Biden vyzval v pondelok mjanmarskú armádu, aby okamžite odovzdala moc. Zároveň nariadil preskúmanie situácie a zváženie opätovného uvalenia sankcií, zrušených po prechode krajiny na demokraciu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Mjanmarská armáda vyhlásila v pondelok rok trvajúci výnimočný stav a zadržala popredných predstaviteľov civilnej vlády. Moc v krajine prevzal hlavný veliteľ armády generál Min Aun Hlain. "Medzinárodné spoločenstvo by sa malo spojiť do jedného hlasu a vyvíjať tlak na barmskú armádu, aby sa okamžite vzdala moci, ktorú si uzurpovala," uviedol Biden.

"Spojené štáty za posledné desaťročie zrušili sankcie voči Barme na základe pokroku smerujúceho k demokracii," napísal šéf Bieleho domu vo vyhlásení, v ktorom použil starší názov krajiny. "Tento zvrat v pokroku si vyžaduje okamžité preskúmanie našich sankčných zákonov a právnych možností. Potom budú nasledovať náležité kroky," dodal.

Viac o téme: ArmádaPrevratMocMjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu