Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rakúska očkovacia komisia odporučila obmedzené použitie vakcíny od AstraZeneca

Očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca
Očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca (Zdroj: SITA/Steve Parsons/Pool Photo via AP)

VIEDEŇ - Rakúska Národná komisia pre očkovanie v nedeľu večer jednomyseľne súhlasila s použitím vakcíny AstraZeneca, neodporúča ju však dávať osobám nad 65 rokov, pretože zatiaľ nie sú k dispozícii dostatočné údaje o účinnosti v tejto vekovej skupine. Informovala o tom agentúra APA.

Spolkový kancelár Sebastian Kurz a minister zdravotníctva Rudolf Anschober v spoločnom vyhlásení privítali toto odporúčanie komisie. Očkovanie treťou schválenou vakcínou v Rakúsku by sa podľa nich mohlo začať 7. februára. O rozhodnutí komisie a prispôsobení očkovacej stratégie novým podmienkam budú obaja v pondelok s premiérmi jednotlivých spolkových krajín.

Očkovacia komisia odporučila použitie vakcíny od firmy AstraZeneca vo vekovej skupine od 18 do 64 rokov. Pre vekovú skupinu nad 65 rokov sú podľa komisie imunologické a bezpečnostné údaje porovnateľne dobré ako u mladších ľudí. Vzhľadom na malú veľkosť testovanej skupiny a nízky počet prípadov ochorenia však momentálne nie je možné urobiť spoľahlivý posudok o účinnosti vakcíny u tejto vekovej skupiny.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Členovia komisie však predpokladajú, že ak budú k dispozícii ďalšie údaje, bude možné vydať odporúčanie na očkovanie aj pre ľudí nad 65 rokov. V tejto súvislosti upozornili na prebiehajúce štúdie v USA a Veľkej Británii. "Najmä údaje o imunogenicite (schopnosti vyvolať bunkovú imunitnú odpoveď) naznačujú účinnosť porovnateľnú s účinnosťou u mladších testovaných osôb," konštatujú odborníci.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaRakúskoAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu