Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Využitie ruskej vakcíny je možné, ale až po jej schválení, odkázali europoslanci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel)

BRATISLAVA - Ak Európska lieková agentúra (EMA) schváli žiadosť o registráciu ruskej vakcíny proti novému koronavírusu Sputnik, môže to rozšíriť možnosti očkovania aj na Slovensku. Zhodli sa na tom europoslanci Ivan Štefanec (KDH) a Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) v diskusnej relácii TA3 V politike.

Obaja zdôraznili, že treba dôverovať odborníkom z EMA. "Ak vakcínu inštitúcia schváli, rozšíri to možnosti vakcinácie a nemám s tým problém," uviedol Štefanec. Pripomenul, že nejde o čisto ruskú vakcínu, na jej vývoji sa podieľala Oxfordská univerzita a firma AstraZeneca.

Kým nebude vakcína schválená, jej využitie europoslanci odmietli. "Veľa otázok je zatiaľ aj okolo európskeho očkovacieho preukazu, či bude platný napríklad v prípade, keď bude človek očkovaný aj vakcínou, ktorá nebude schválená EMA," poukázala Ďuriš Nicholsonová.

S využitím ruskej vakcíny po schválení nemá problém ani Veronika Remišová (Za ľudí), podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Svoj postoj vyjadrila rovnako v diskusnej relácii.

Viac o téme: EuroposlanciSlovenskoSaSKDHIvan ŠtefanecLucia Ďuriš NicholsonováEurópska lieková agentúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu