Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Francúzsko bude od nedele vyžadovať negatívny PCR test aj od cestujúcich z EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/DPA via AP/Michael Kappeler)

PARÍŽ - Cestujúci prichádzajúci do Francúzska z krajín EÚ sa budú musieť od nedele pri vstupe preukázať negatívnym výsledkom testu na nový koronavírus, ktorý nebude starší ako 72 hodín. Oznámil to vo štvrtok večer po videosummite lídrov krajín EÚ úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Povinnosť negatívneho PCR testu bude platiť od polnoci zo soboty na nedeľu. Výnimky budú mať ľudia cestujúci z "nevyhnutných" dôvodov, ako napríklad cezhraniční pracovníci či preprava tovarov, píše agentúra DPA. To, či budú udelené i ďalšie výnimky, zatiaľ jasné nebolo.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Francúzsko už posilnilo kontroly na hraniciach z dôvodu šírenia nových variantov vírusu. Negatívny test museli už skôr predkladať cestujúci z krajín mimo EÚ. Cestujúci musia navyše podstúpiť sedemdňovú izoláciu.

Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran vo štvrtok obyvateľom krajiny odporučil, aby namiesto látkových rúšok nosili chirurgické, ktoré poskytujú lepšiu ochranu pred nákazou. Véran pre televíznu stanicu TF1 uviedol, že obmedzenia týkajúce sa lyžiarskych stredísk sa s najväčšou pravdepodobnosťou od februára nezmiernia. 

"Môžeme byť nútení prijať tvrdšie opatrenia ako tie, s ktorými sa Francúzi vyrovnávali na jeseň... Ak si to situácia bude vyžadovať, mohlo by to viesť i k lockdownu," citovala ho agentúra Reuters. Francúzsko, kde sú školy i obchody naďalej otvorené, eviduje vyše 71.000 úmrtí na ochorenie COVID-19. V posledných dňoch tam zdravotnícke úrady zaznamenali zvýšenú mieru šírenia nákazy.

Viac o téme: CestujúciFrancúzskoKoronavírusCOVID-19PCR test
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu