Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Maďarsko zakúpi ruskú vakcínu Sputnik V: Mala by vystačiť pre milión ľudí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda podpísala s Ruskou federáciou dohodu o nákupe väčšieho množstva vakcíny proti vírusu SARS-CoV-2. Oznámil to v piatok na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý v Moskve rokoval s ruským ministrom zdravotníctva Michailom Muraškom.

Podľa Szijjártóa sa dodávky uskutočnia v troch etapách. Detaily dohody a termín dodania spresní minister ešte v piatok. Šéf diplomacie pripomenul, že tento týždeň maďarskí experti preverili ruské výrobné kapacity a Národný ústav farmácie a bezpečnosti potravín (OGYÉI) udelil v stredu v rámci národnej kompetencie dočasné povolenie na jej použitie v núdzovom stave.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

"Moskovské vedenie poskytlo túto vakcínu na preverenie Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) v záujme získania certifikátu," dodal maďarský minister. "Dnešný deň otvára nové perspektívy spolupráce medzi Maďarskom a Ruskom," povedal Muraško.

Maďarsko kúpi z Ruska vakcíny pre milión ľudí

Maďarsko nakúpi z Ruska dva milióny dávok očkovacích látok proti novému druhu koronavírusu, ktoré budú postačovať na zaočkovanie jedného milióna ľudí. Podľa spravodajského servera Euronews to v piatok povedal maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Uviedol to v Moskve na spoločnej tlačovej konferencii so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom.

Prvá zásielka má doraziť do Maďarska do 30 dní, každá ďalšia po nasledujúcich 30 dňoch. "Naším záujmom je urýchliť očkovanie, pretože tým chránime ľudské životy, pracovné miesta a priblížime sa k tomu, aby sme mohli začať zmierňovať epidemiologické opatrenia," povedal Szijjártó.

Maďarský minister zahraničných vecí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Andreea Alexandru)

Szijjártó spresnil, že v prvej etape dovezú 600.000 dávok, v druhej jeden milión a v tretej zvyšných 400.000. Maďarský minister sa v Moskve stretol aj ruským ministrom zdravotníctva Michailom Muraškom. Ruskú očkovaciu látku ešte neschválila Európska agentúra pre lieky (EMA), podľa ktorej je použitie takto neschválenej vakcíny v rozpore s pravidlami Európskej únie.

Szijjártó v ruskej metropole rokoval aj o 26-ročnej dvojstrannej zmluve o nákupe zemného plynu, ktorej platnosť vyprší v októbri tohto roka. S ruským ministrom energetiky a vicepremiérom Alexandrom Novakom dosiahli politickú dohodu o pokračovaní dodávok ruského plynu, konštatoval šéf maďarskej diplomacie na Facebooku.

EÚ sa dištancuje od rozhodnutia schváliť ruskú vakcínu

Maďarsko koná samostatne pri udeľovaní núdzového povolenia pre ruskú vakcínu Sputnik V, ktorá zatiaľ v Európskej únii nie je schválená na použitie. Uviedla to v piatok Európska komisia, informovala agentúra DPA. Krok Maďarska je podľa DPA vnímaný ako odmietnutie spoločného úsilia EÚ o zabezpečenie vakcín.

"Členské štáty môžu slobodne rokovať o takýchto dohodách," povedal novinárom hovorca EK Stefan De Keersmaecker v piatok v Bruseli. "Je tiež na nich, ako naložia s autorizáciou alebo použitím takýchto vakcín vo svojej krajine," dodal a zdôraznil, že v takom prípade nesú za svoje rozhodnutie aj osobitnú zodpovednosť. Čakanie na schválenie Európskej agentúry pre lieky (EMA) dodáva verejnosti istotu v čase, keď odborníkov znepokojuje skepticizmus vo vzťahu k očkovaniu, dodal De Keersmaecker.

EÚ zatiaľ v mene členských štátov vyrokovala dohodu so šiestimi výrobcami a presadzuje spoločný postup. Sputnik V sa v tomto portfóliu nenachádza. Ruské úrady už požiadali EMA o schválenie. Nemecká kancelárka Angela Merkelová povedala, že ak bude udelené, Berlín by mohol pomôcť s výrobou.

Viac o téme: NákupOčkovanieVakcínaMaďarskoMnožstvoKoronavírusSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu