Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sassoli pozval Bidena, aby vystúpil s prejavom v Európskom parlamente

David Sassoli
David Sassoli (Zdroj: SITA/AP/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli zablahoželal v stredu novému americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi a vicepreprezidentke USA Kamale Harrisovej k ich inaugurácii a nového šéfa Bieleho domu pozval, aby vystúpil s prejavom na pôde europarlamentu.

Sassoli vyjadril nádej, že nová administratíva USA predstavuje začiatok novej éry transatlantických vzťahov. "Svet potrebuje silné vzťahy medzi Európou a USA," zdôraznil šéf EP. Do Washingtonu odkázal, že EÚ a USA môžu spoločnou prácou lepšie čeliť výzvam, ktoré pred nimi stoja, ako napríklad klimatické zmeny a strata biodiverzity, reakcia na prebiehajúcu digitálnu transformáciu či boj proti neprijateľným a zväčšujúcim sa nerovnostiam.

"Napriek nedávnym udalostiam vo Washingtone a rastúcim výzvam, ktorým čelia demokracie na celom svete, verím v model demokracie v USA a jeho inštitúcie. Tieto udalosti nám však pripomínajú, že demokracie sú krehké systémy a aby mohli fungovať, je potrebné ich chrániť, a to ochranou spoločného dobra, zabezpečením transparentnosti a zapájaním občanov," uviedol Sassoli.

Upozornil, že v čase výmeny administratívy v USA svet prechádza hlbokými zmenami a rastúcou neistotou. Nepodarilo sa prekonať pandémiu koronavírusu, kde však EÚ a USA môžu konať spoločne, aby túto krízu vyriešili. "Vítam záväzok Spojených štátov vrátiť sa k Svetovej zdravotníckej organizácii a blahoželám im k ich záväzku znovu vstúpiť do parížskej klimatickej dohody. Iba spoločne môžeme vybudovať zelenší a spravodlivejší svet," povedal.

Sassoli zároveň pripomenul, že EÚ a USA sú prirodzenými partnermi so spoločnými hodnotami a históriou, dlhodobou oddanosťou zásadám právneho štátu, ľudským právam a multilateralizmu. "Tešíme sa na stretnutie s novým prezidentom a pozývame ho, aby vystúpil v Európskom parlamente s prejavom na plenárnom zasadnutí," uviedol šéf EP vo svojom otvorenom liste.

Viac o téme: VystúpeniePozvanieEuroparlamentJoe BidenDavid Sassoli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu