Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Biden a Harrisová si uctili padlých vojakov na Arlingtonskom cintoríne

Biden a Harrisová si uctili padlých vojakov na Arlingtonskom cintoríne
Biden a Harrisová si uctili padlých vojakov na Arlingtonskom cintoríne (Zdroj: SITA/Joshua Roberts/Pool photo via AP)

ARLINGTON - Prezident USA Joe Biden sa v stredu zúčastnil na slávnostnej prehliadke vojakov amerických ozbrojených síl pri Kapitole, sídle Kongresu vo Washingtone, kde predtým prebiehala jeho inaugurácia. Biden tak prvýkrát vystupoval v úlohe hlavného veliteľa armády, pripomenula tlačová agentúra DPA.

Pred východným krídlom Kapitolu stála vedľa Bidena aj viceprezidentka Kamala Harrisová, po ich boku boli prvá dáma USA Jill Bidenová a viceprezidentkin manžel Douglas Emhoff. Okolo nich pochodovali ceremoniálne vojenské jednotky a kapely. Biden občas zasalutoval vojakom pochodujúcim okolo, v súlade s tradíciou, ktorá siaha do čias prvého prezidenta republiky Georgea Washingtona.

Biden a Harrisová potom navštívili Národný cintorín v Arlingtone, blízko metropoly Washington, a vzdali poctu americkým vojakom padlým vo vojnách - uctili si ich pri "Hrobe neznámeho vojaka".Prezident aj viceprezidentka položili k hrobu veniec, na vážnom obrade sa s nimi zúčastnili aj bývalí prezidenti Bill Clinton, George W. Bush a Barack Obama, napísala agentúra AFP.

Biden, ktorý niekoľko hodín predtým zložil slávnostnú prísahu ako 46. prezident USA, salutoval. Príslušník ozbrojených síl hral pritom clivé tóny známej melódie "Taps". Odtiaľ už mali prezident aj viceprezidentka namierené do Bieleho domu, kde Biden podpíše prvé prezidentské nariadenia.

Viac o téme: PamiatkaCintorínVojaciJoe BidenKamala Harrisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu