Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Biden sa stal novým prezidentom USA: Gratulácie mu adresovali aj slovenskí politici

46. prezident Spojených štátov amerických
46. prezident Spojených štátov amerických (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

BRATISLAVA - Biden v stredu pred západným krídlom washingtonského Kapitolu zložil slávnostnú prísahu a stal sa tak 46. prezidentom Spojených štátov amerických. Biden zložil prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa. Počas prísahy mal ruku položenú na Biblii, ktorú držala jeho manželka Jill. Gratulácie mu adresovali aj slovenskí politici.

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) gratuluje novému prezidentovi USA Joeovi Bidenovi. "Želám mu veľa rozvahy a správnych rozhodnutí," uviedol na sociálnej sieti v reakcii na inauguráciu nového prezidenta Spojených štátov.

Predseda slovenskej vlády Igor Matovič v stredu zaželal novému prezidentovi USA Joeovi Bidenovi "silu a vytrvalosť", aby mohol napĺňať svoje poslanie zahojenia rozporov v spoločnosti. "Teším sa na prekonanie dnešných a zajtrajších výziev a budovanie silných transatlantických vzťahov. Slovensko je pripravené byť angažovaným partnerom a spojencom s hodnotami, ktoré definujú svet demokracií," napísal premiér na sociálnej sieti Twitter.

Prezidentka zaslala novému prezidentovi USA blahoprajný list 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že nástup nového prezidenta USA Joea Bidena a viceprezidentky Kamaly Harris bude znamenať posilnenie vzájomných vzťahov medzi SR a USA. V tejto súvislosti zaslala novému prezidentovi USA blahoprajný list. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Čaputová v liste poďakovala Bidenovi za dlhodobý záujem o strednú Európu "ktorý ukázal už v minulosti pri podpore integrácie nášho regiónu do Severoatlantickej aliancie". Zároveň privítala jeho plán opätovného pripojenia USA k záverom Parížskej klimatickej dohody. "Verím, že aj vďaka spolupráci medzi USA a EÚ sa nám podarí nastaviť ambicióznejšie globálne environmentálne štandardy," podotkla.

Prezidentku teší, že nová americká administratíva má úprimný záujem o medzinárodnú spoluprácu. "Prezidentovi Bidenovi a jeho tímu držím palce pri spájaní americkej spoločnosti a pri snahe zmierňovať napätie doma aj vo svete,“ doplnila.

Viac o téme: GratulácieIgor MatovičBoris KollárJoe BidenZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu