Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Predseda Európskeho parlamentu varoval lídrov EÚ pred očkovacím nacionalizmom

David Sassoli
David Sassoli (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

BRUSEL - Krajiny EÚ nesmú podľahnúť pokušeniu očkovacieho nacionalizmu. Uviedol to predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli v rámci tradičného otváracieho príhovoru na úvod summitu EÚ.

Dvojdňové rokovania šéfov vlád a štátov EÚ, ktoré začali vo štvrtok poopoludní, sa uskutočňujú formou videokonferencie a sú zamerané na spoločný postup a koordináciu krokov v boji proti COVID-19. "Vďaka nášmu kolektívnemu prístupu nie sú európske krajiny postavené proti sebe a bohaté krajiny neskupujú väčšinu vakcín. Som dôrazne proti dvojstranným dohodám. Vyzývam vás, aby ste nepodľahli pokušeniu očkovacieho nacionalizmu. Spoločný postup nám umožňuje monitorovať, vyšetrovať a tvrdo reagovať na akékoľvek podvody," odkázal šéf europarlamentu premiérom a prezidentom.

Podľa jeho slov by farmaceutické firmy mali dodržiavať svoje zmluvné záväzky o dodávkach očkovacích látok. Zároveň sa však vyslovil za transparentnú prípravu všetkých licenčných dohôd s výrobcami vakcín, ktoré umožnia urýchliť masové očkovanie. Vyjadril presvedčenie, že čím viac sa bude v Únii očkovať, tým bude hospodárske oživenie Európy výraznejšie.

Sassoli tiež zdôraznil, že dôležité rozhodnutia - týkajúce sa bezpečnosti, zdravia, dodávok lekárskeho vybavenia a vakcín, výskumu a výroby vakcín, ale aj opatrení regulujúcich pohyb osôb či otvárania a zatvárania vnútroschengenských hraníc - je možné prijímať iba na celoeurópskej úrovni. "Pandémia nás naučila, že sa už nemožno vrátiť k tomu čo bolo predtým. Bola by to chyba, strata energie a nedostatočná príprava na riešenie budúcich výziev," skonštatoval Sassoli. Lídri EÚ majú podľa neho za úlohu vypracovať spoločnú európsku zdravotnú politiku, čo znamená priznať inštitúciám EÚ jasne zadefinované právomocí.

Viac o téme: OčkovanieNacionalizmusDavid Sassoli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu