Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Veľvyslanci krajín EÚ majú dohodu o vzájomnom uznávaní antigénových rýchlotestov

Antigénové testy na koronavírus
Antigénové testy na koronavírus (Zdroj: TASR/Letisko M.R. Štefánika)

BRUSEL - Veľvyslanci členských krajín EÚ (COREPER) v stredu v Bruseli dosiahli predbežnú dohodu o spoločnom uznávaní antigénových rýchlotestov na ochorenie COVID-19. Testy vykonané v ktorejkoľvek členskej krajine musia uznávať všetky krajiny 27-člennej Únie, uviedla tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaného európskeho diplomata.

O tomto opatrení, ktoré musí byť schválené aj písomným postupom, budú vo štvrtok popoludní diskutovať šéfovia štátov a vlád krajín EÚ na mimoriadnom videosummite zameranom na spoločnú reakciu proti pandémii koronavírusu. Jedným z cieľov summitu je rozšíriť a urýchliť testovanie na COVID-19, vrátane čo najrýchlejšieho odhaľovania nových mutácií tohto vírusu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Na rozdiel od PCR testov, ktoré zahŕňajú odobratie výteru z nosovej dutiny a ktoré musia byť analyzované v laboratórnych podmienkach, je antigénové testy možné vykonať aj zo slín, pričom výsledok je možné zistiť do 30 minút. Tento spôsob má uľahčiť a urýchliť testovanie veľkého počtu ľudí, hoci antigénové testy sú pri zisťovaní COVID-19 u ľudí, ktorí neprejavujú žiadne príznaky ochorenia, menej spoľahlivé.

Európska komisia v tejto súvislosti uviedla, že v špecifických situáciách sa antigénové testy môžu využiť na rýchle odhalenie nových ohnísk nákazy alebo na sledovanie "vysoko rizikových" osôb, ako sú napríklad pracovníci v systéme zdravotníctva. Plošné antigénové testy by sa mohli použiť aj na skríning cestujúcich prichádzajúcich z krajín mimo Európskej únie.

Viac o téme: TestyDohodaKoronavírusUznávanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu