Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na gréckom ostrove Lesbos zachránili 27 migrantov: Jeden v rozbúrených vodách zahynul

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Joan Mateu)

ATÉNY - Grécka pobrežná stráž v utorok oznámila, že vytiahla z mora telo migranta a zachránila 27 ďalších ľudí, ktorí vyrazili z Turecka na člne a doplávali v ľadovej vode na ostrov Lesbos. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Migranti, väčšinou zo Somálska, zakotvili vo východnej oblasti Lesbosu v pondelok večer a strávili tam noc, spresnil predstaviteľ pobrežnej stráže. Nie je jasné, čo sa stalo s ich člnom, ktorý sa nenašiel. Jeden muž zrejme zomrel po podchladení, pretože teploty klesli pod bod mrazu. Jeho totožnosť úrady neoznámili. "Úrady najprv našli 24 ľudí vrátane 15 žien, dieťaťa a ôsmich mužov," uviedol predstaviteľ.

Keď však pobrežnej stráži povedali, že ešte traja ďalší ľudia sú nezvestní, táto stráž ich hľadala a našla na inej pláži Lesbosu. Všetkých 27 migrantov majú previezť do nemocnice v hlavnom meste ostrova Mytilini. Grécke ostrovy v Egejskom mori vrátane Lesbosu sú pre uchádzačov o azyl, ktorí utekajú pred chudobou a vojnami, jedným z hlavných vstupných bodov do Európy. V posledných rokoch zahynuli pri plavbách z Turecka stovky ľudí, pretože cestovali na nekvalitných, preplnených člnoch, zväčša nevhodných na plavbu po mori.

Od vlaňajška však prudko klesol počet prichádzajúcich migrantov, pretože konzervatívna grécka vláda posilnila bezpečnostné operácie a zaviedla obmedzenia na zastavenie šírenia koronavírusu. Grécky minister pre migráciu Notis Mitarachi v utorok povedal, že počet migrantov v táboroch na piatich ostrovoch v Egejskom mori klesol z 34.000 zo začiatku roka 2020 na súčasných 15.000.

Viac o téme: ZáchranaOstrovUtečenciGréckoLesbos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu