Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V kauze vraždy francúzskeho stredoškolského učiteľa zadržali ďalších podozrivých

(Zdroj: profimedia.sk)

PARÍŽ - V kauze vraždy francúzskeho stredoškolského učiteľa Samuela Patyho zadržala francúzska polícia v utorok ďalších sedem osôb podozrivých z kontaktov s teroristom Abdoullakhom Anzorovom. Informoval o tom spravodajský portál France Info.

K zadržaniu podozrivých vo veku 17 - 21 rokov došlo po zhruba troch mesiacoch od Patyho vraždy, ktorú brutálnym spôsobom spáchal Anzorov. Zadržaní s ním boli v kontakte na sociálnych sieťach, ako sú Snapchat a Instagram. Podozriví boli zadržaní počas policajnej operácie v mestách Angers, Toulouse, Lyon a v departemente Seine-et-Marne. V súvislosti s Patyho vraždou polícia v decembri prepustila na slobodu sedem osôb vo veku 18 - 21 rokov, ktoré sú - podobne ako Anzorov - čečenského pôvodu a boli takisto podozriví z kontaktov s Anzorovom. Momentálne sa voči nim vyšetrovanie nevedie.

V tejto kauze je zatiaľ obvinených 15 ľudí. Medzi nimi je aj šesť žiakov strednej školy v meste a Conflans-Sainte-Honorine, kde 46-ročný Paty učil dejepis a zemepis. Piati z nich sú stíhaní pre "spoluúčasť na teroristickom atentáte" a sú obvinení z toho, že umožnili Anzorovovi, 18-ročnému utečencovi z Ruska, identifikovať učiteľa, ktorý v rámci seminára o slobode vyjadrovania svojim študentom ukázal aj karikatúry proroka Mohameda. Išlo o ilustrácie, ktoré krátko predtým opäť na svojich stránkach zverejnil satirický magazín Charlie Hebdo.

V radikálne naladenej časti miestnej moslimskej komunity tento Patyho prístup vyvolal veľké pobúrenie a protesty, ktoré vyústili až do jeho vraždy spáchanej 16. októbra 2020. Anzorova krátko po čine policajti zastrelili, pretože pri pokuse o zadržanie kládol aktívny odpor. Vyšetrovatelia tento prípad posudzujú ako teroristický čin motivovaný islamistickým extrémizmom. Vražda Patyho šokovala Francúzsko a prezidenta Emmanuela Macrona priviedla k zintenzívneniu boja proti islamistickému radikalizmu.

Viac o téme: VraždaUčiteľObvinenie FrancúzskoSamuel Paty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu